zaterdag 9 oktober 2021

Recensie - Alles naar wens, door Myra Slot

Barbara runt samen met haar moeder een klein hotel in Zuid-Duitsland. Ze is op en top gastvrouw en doet alles om het anderen naar de zin te maken. Dus als haar vader, die ze al tien jaar niet in het echt heeft gezien, haar vraagt om op haar zesjarige halfbroertje en -zusje te passen, terwijl hij en zijn vrouw naar Spanje moeten voor een begrafenis, aarzelt ze geen moment.

Barbara reist af naar Giethoorn, waar ze ontdekt dat haar grootouders een vervallen zomerhuisje bezitten. En omdat Alec Frank, de beroemde sexy muzikant die ze vorige zomer ontmoette, een rustige plek nodig heeft om nieuwe liedjes te schrijven, biedt ze aan om het voor hem weer bewoonbaar te maken.

Alec besluit haar te helpen en haalt gevoelens bij haar naar boven die ze sinds de breuk met haar ex diep weggestopt heeft. Gevoelens die ze eigenlijk niet wil voelen. Want vallen voor een wereldster: dat kan toch nooit goed gaan?

Alsof dat allemaal nog niet voor genoeg hectiek in haar leven zorgt, vinden ze in het huisje ook nog een hartverscheurende brief die allerlei vragen oproept. Barbara is vastbesloten het geheim dat het huisje verbergt, te ontdekken. Maar wil ze de waarheid wel weten?

*****

Yes! Ik sprong een gat in de lucht toen ik Alles naar wens in handen had: ik kon eindelijk weer verderlezen over enkele favoriete personages uit Alles volgens plan! En ja.. ook Alles naar wens heb ik in mijn hart gesloten. Mede dankzij Alec Frank - sorry/not sorry, maar sinds het vorige deel heb ik al een zwak voor hem.. zucht… - maar vooral dankzij powervrouw Barbara. Wauw… ik heb echt vol bewondering over haar zoektocht naar haar eigen leven gelezen en het liefst zou ik nóg meer over het vervolg ervan willen lezen. Ik ben zo benieuwd wat er van haar gaat worden nu!


Het leven in Giethoorn is heel anders dan wat Barbara gewend is. Aan de ene kant moet ze zich een weg zien te vinden in het leven van haar vader en zijn gezin, aan de andere kant geniet ze er ook van, omdat ze eindelijk eens iets van de wereld kan zien. Én ze hoopt haar gedachten op orde te kunnen krijgen, en haar hart weer achter een goedgemetselde muur te kunnen stoppen zoals ze zichzelf destijds beloofd heeft... want Alec Frank heeft nogal wat teweeg gebracht. Sinds ze Alec heeft ontmoet, krijgt ze hem namelijk niet zo makkelijk meer uit haar hoofd… dus het helpt al helemaal niet als hij plotseling voor haar neus opduikt! Gelukkig kan ze hem wel helpen met de missie die hij voor zichzelf heeft gevonden - een rustige plek vinden om nieuwe nummers te kunnen schrijven, zonder zijn sterrenleven om hem heen -, en ze duikt dan ook vol in de verbouwing van het zomerhuisje van haar opa en oma. Wanneer ze samen op een verstopte brief stuiten, bijt Barbara zich ook daar in vast; alles om hém even te kunnen vergeten, ook al is hij nog zo dichtbij, maar ook vanwege het mysterie dat om de brief heen hangt. Wie is de schrijfster van de brief en wat is er precies gebeurd?

Terwijl de stukjes tijdens haar zoektocht omtrent de brief op hun plek vallen, brokkelt echter op hetzelfde moment de zorgvuldig gebouwde muur om haar hart steen voor steen af zodra Alec in de buurt is; hij laat haar een andere kant van zichzelf zien, maar indirect ook van háárzelf. Is haar hart echt zo sterk dat ze voor haar diepste gevoelens kan gaan, zoals het steeds harder lijkt te roepen, of is het veiliger om afstand te bewaren en het geheim te houden, net zoals de brief een groots geheim met zich meedraagt dat alles op z’n kop zal zetten als het wel uitkomt?


Alles naar wens is een razende, emotionele rollercoaster, dat vol steile hellingen, vlammende snelheid en zenuwslopende dalingen zit, alles met de bijbehorende kriebels. Het feit dat ze ervoor kiest om haar vader te helpen, ondanks dat ze elkaar al zo lang niet hebben gezien of gesproken, én vervolgens Alec met het zomerhuis, laat iedereen om haar heen, maar vooral Barbara zélf zien hoe goed ze eigenlijk is. Ze is tenslotte gewoon wie ze is, en ze helpt graag mensen. Ze ziet dit als vanzelfsprekend. Maar is dat het wel?

Wat als dit juist iets anders is: wat als de wereld, de mensen om haar heen, haar nu eens de ogen laat openen, en laat zien dat ze sommige kansen écht verdient, omdat men het haar gunt? Durft ze de sprong dan te wagen en voor zichzelf te kiezen, zonder eerst de mensen om haar heen zoals altijd op de eerste plaats te zetten, maar juist zichzelf, en eens echt het leven te leiden dat ze heel diep in haar hart zou willen hebben?


Hoewel Alles naar wens indirect een soort vervolg is van Alles volgens plan, is het tegelijkertijd een goed op zichzelf staand verhaal. Het is een verhaal over persoonlijke groei, vriendschappen die je nog sterker kunnen maken dan je misschien voor mogelijk had gehouden, en over onverwachte wendingen waar het leven soms voor zorgt om je op bepaalde dingen te wijzen, die je laten zien dat het ook anders kan gaan dan je eerst voor ogen had.

Maar bovenal gaat het over de liefde. Niet alleen voor de liefde naar je naasten, maar vooral naar de liefde naar jezelf. Want zodra je je daar voor openstelt, zul je je krachtiger voelen dan ooit!



Uitgeverij: Dutch Venture Publishing
ISBN: 9789403631981

Geen opmerkingen:

Een reactie posten