zaterdag 19 september 2020

Recensie - Alles volgens plan, door Myra Slot

Voor de 24-jarige Nora van Schaijk bestaat er niets anders dan haar Grote Plan: accountant (en later partner) worden bij Klaver & Van Schaijk; het accountantskantoor van haar ouders. Ze is gestructureerd, netjes, zakelijk en komt altijd haar beloftes na. Wanneer ze echter op het punt staat om te starten met haar praktijkopleiding, wordt het testament van haar oma bekend gemaakt.


Nora herinnert zich opeens weer dat ze oma Ellie op haar sterfbed beloofde haar as uit te strooien. Ze wist alleen niet dat dit in oma's oude Fiat 500 Topolino uit 1955 moet. En ze wist al helemaal niet dat ze per dag de bestemming voor de volgende dag te horen zal krijgen.

Toch besluit ze haar belofte na te komen en zet ze haar carrièreplannen in de wacht voor de reis van haar leven, want die bevat zo'n beetje alles waar ze niet van houdt: verrassingen, onverwachte wendingen en onbekende bestemmingen. En als ze dan ook nog reisjournalist Rens ontmoet, die in alles haar tegenpool is en niets volgens plan doet, is de ramp compleet. Want hoe plan je een reis als er constant dingen niet volgens plan verlopen?

*****

Nora heeft een sterk gevoel van plichtsbesef wanneer het om beloftes gaat. Eenmaal beloofd is en blijft beloofd, niets en niemand zal de belofte breken. Breekt iemand een belofte aan haar, dan zal diegene dat weten ook. Zelf zorgt ze er koste wat kost voor dat ze nooit een belofte breekt, omdat ze weet hoe het voelt als een belofte niet wordt nagekomen en hoe dat een mens kan breken.

Ze begint dan ook met frisse tegenzin aan de roadtrip die haar oma heeft uitgestippeld, in diens oude Fiat - en dat is sowieso al "een onverwacht ding" -… sorry, "mooie vrouw", zoals de zeer leuke maar ietwat mysterieuze en vooral nieuwsgierige reisjournalist Rens zou zeggen. Feit blijft wel dat Nora deze reis liever in haar eigen comfortabele, betrouwbare auto had gemaakt. Eentje die ook beloftes nakomt en die écht bij haar past en meer van deze tijd is. Maar het is nu eenmaal niet anders: ze moet en zal de roadtrip maken in de toegewezen auto én de wens van haar oma laten uitkomen: uitgestrooid worden op de plek die zij heeft uitgekozen.


In eerste instantie begrijpt Nora niet hoe alles in elkaar steekt, waarom ze op de mooiste plekken komt, waarom ze zelfs meerdere plaatsen doorkruist om deze wens in vervulling te laten gaan, tot de puzzelstukjes in elkaar vallen. Oma heeft het allemaal heel precies uitgedacht… maar wel op zo’n manier dat Nora alles moet loslaten wat ze weet en alles opnieuw moet ondervinden in het leven, om het zo te zeggen. En vooral zichzelf en haar gewoontes zal moeten leren loslaten. Want hoe rijd je anders een roadtrip met een vaste planning waarin jijzelf helemaal niets te vertellen hebt, terwijl je een persoon bent die het liefst alles zelf in controle wilt houden en de touwtjes zo strak trekt dat niets, maar dan ook echt niets anders kan lopen dan verwacht? (want: eng, onverwacht, onzeker… daar kun je toch niets mee?!) 

Helemaal wanneer een onverwachte - maar wel heel aantrekkelijke, leuke, spontane en in alles jouw tegenpool - medereiziger steeds je pad kruist, die juist nooit iets plant en zijn wijsheden op je afvuurt, met alle gevolgen van dien… Kan dit alles nog meer ‘out of control’ raken?


In Alles volgens plan leert Nora hoe het is om zonder plan te (leren) leven. Soms is het een kwestie van knopen (of in haar geval: gewoontes en gedachtes) doorhakken, zonder een vastgesteld plan met eigen bedachte regels. En ja, dat is ontzettend spannend en brengt veel onzekerheden met zich mee! Maar aan de andere kant: als je ze niet doorhakt, zul je altijd blijven denken over ‘wat als…’ met alle gevolgen van dien. Want kijk je liever met gepaste, eventueel gekrenkte trots maar tóch trots terug op een ‘gefaald moment’, omdat je het toch hebt gedaan tegen alle verwachtingen in, of leef je liever de rest van je leven met misschien vele 'stiekeme spijt-momenten'? 


Auteur Myra Slot (pseudoniem van Miranda Peters, o.a. bekend van de Gaia-trilogie) heeft met Alles volgens plan een heerlijke rollercoaster van gevoelens, en een enorm mooie en memorabele roadtrip op papier gezet met een heerlijk vloeiende en fijngeslepen pen. 

Het gaat over herinneringen, het koesteren van die herinneringen maar ook vooral over het maken van nieuwe. Het zit vol met wijsheden voor Nora (maar stiekem ook een beetje voor de lezer; ik herkende mijzelf best wel in Nora in bepaalde opzichten en heb soms met kippenvel bepaalde quotes keer op keer herlezen om ze geheel in mij op te nemen), maar je komt ook in contact met bijzondere, tot de verbeelding sprekende bijpersonages waarvan je hoopt dat je ze ooit eens tegenkomt als je zelf op pad gaat. 


Stap in bij Nora in de Fiat 500 Topolino en ga met haar mee op een reis die je niet snel zult vergeten!



Hierbij wil ik uitgeverij Dutch Venture Publishing hartelijk danken voor het recensie-exemplaar, in ruil voor een eerlijke mening.

ISBN: 9789403605418 (paperback), 9781393414162 (ebook)
Te koop via: Libris, Ako, Bruna, Readshop, bol.com, Kobo, Amazon, Google play

Geen opmerkingen:

Een reactie posten