zaterdag 19 december 2020

Recensie - Van slag, door Suzanne Peters

'Je hebt een topmotivatie, dat heeft je altijd al gesierd,' zei hij. 'Maar zo kun je niet op topniveau sporten.' De directeur van de school keek haar niet eens aan terwijl hij haar aansprak. 'We moeten denken aan je genezingsproces. Als je nu weer geblesseerd raakt, ben je nog verder van huis.' Evi slikte. Dit waren de woorden die ze niet wilde horen. Hij keek haar met medelijden aan. 'Begin volgend jaar vers aan de opleiding. Het is beter om dit schooljaar niet verder af te maken.' Ze hapte naar adem. Meende hij dit nou? Het voelde alsof de grond onder haar wegzakte.

Door een blessure valt Evi's schooljaar in het water. Ze besluit tijdelijk in het lokale zwembad te gaan werken, waar ze een sexy waterpolospeler ontmoet - en de aantrekkingskracht tussen hen lijkt wederzijds. Ze begrijpt dan ook niet waarom Mick haar zo op afstand houdt...
                                                                                   ***
Steven klikte de melding aan waarin hij was getagd in een bericht. Van de eerste foto ging zijn hart als een razende tekeer. Daar stond hij. De selfie die Christina van hen had gemaakt. Hij met een scheve grijns en een wazige blik in zijn ogen. Zij zwoel en sexy, zoals hij haar zich herinnerde. De tweede foto was er eentje van Christina's bed en de grote hoeveelheid bloed op het hoeslaken en het kussen. In het licht leek het nog gruwelijker dan de vorige avond. 

Wat een geweldige nacht had moeten zijn, eindigt voor Steven in een nachtmerrie. Voor hij er erg in heeft, wordt hij op Facebook valselijk beschuldigd van verkrachting. De macht van social media is groot en al snel is hij een paria in eigen stad. Hoe kan hij zijn leven herpakken?

Twee mensen die worstelen met pijn die ze liever niet laten zien.
Twee levens die op onverwachte wijze met elkaar in aanraking komen.

*****

Het leven kabbelt niet altijd rustig voort. Soms wordt de stroming te sterk en wordt je op je plaats gezet door de dingen die gebeuren; die je dwingen keuzes te maken die in het begin zeker niet makkelijk zijn, maar waardoor je wel in een rustiger vaarwater komt. Of beter gezegd ‘zwemwater’ in het geval van Van slag! Want de stromingen die de hoofdpersonages tegenkomen zijn allerminst ‘kabbelend’ te noemen.


Hoofdpersonages Evi en Steven krijgen het beiden flink voor de kiezen als ze beiden getroffen worden door twee hevige persoonlijke gebeurtenissen waardoor ze aardig 'van slag' raken. Ze moeten allebei op zoek naar een oplossing, de toekomst opnieuw zien op te bouwen in zowel hun hoofd als in hun leven, wanneer hun dromen in een ruk vertrapt worden door de werkelijkheid. Gaandeweg leren ze steeds beter om te gaan met de situatie en hun eigen draai te vinden, maar zien ze vooral de groei in zichzelf: ze zullen nooit meer terug kunnen naar het oude, maar ze kunnen zichzelf wel ontwikkelen en laten zien wie ze zijn geworden, juist door de dingen die zijn gebeurd!


Van slag laat de lezer zien hoe je je kunt openstellen naar anderen, hoe het niet alleen je omgeving maar vooral jezelf kan veranderen en hoe je het vertrouwen in jezelf terug kunt vinden na een hevige ervaring. Hoewel sommige situaties redelijk snel gingen, vond ik dit persoonlijk niet heel erg: iedereen gaat anders met dingen om, maar met hulp vragen - waar overigens veel moed voor nodig kan zijn, wat auteur Suzanne Peters in mijn ogen heel mooi heeft omschreven in de beide verhalen -, kom je vaak een heel eind! Soms heb je die hulp nodig, om het door andere ogen te kunnen zien en andere mogelijkheden te ontdekken die je eerder misschien niet voor mogelijk zou hebben gehouden.


Het is tevens een boek over het aangaan van nieuwe, onverwachte vriendschappen en de liefde die op elk moment in het leven om een hoekje kan komen kijken. Het gaat echter niet alleen om de liefde voor een ander, maar vooral de liefde voor jezelf. Het kan er nog zo donker uitzien, het leven kan nog zo’n enorme plottwist aan je plannen geven waardoor je het allemaal niet meer weet, maar als je in jezelf gelooft zul je zien dat je er sterker uitkomt dan ooit!


Over een plottwist gesproken: er zit een krachtige plottwist verwerkt in Van slag, die alles tot een wervelende draaikolk weet te draaien en de lezer laat verlangen naar meer. Hoewel ik op een gegeven moment dacht door te hebben hoe het zat, vond ik dit gegeven enorm mooi en goed uitgewerkt tot.. weer een plottwist. Ik bleef lezen, ik moest weten hoe dit af zou lopen! Want ondanks die eerste plottwist en of je het nu denkt te weten of niet, zet Suzanne Peters je her en der op een ander spoor (wat dus bij mij gebeurde), waardoor je misschien het boek op een gegeven moment door de kamer wilt gooien, om het vervolgens weer op te pakken, te omhelzen en weer verder te kunnen lezen. Op dat bijna-gooi-moment nam ik even een korte break, om het een en ander te laten bezinken, en zodra ik weer begon te lezen las ik het boek (zonder enige gooi-neiging meer en met een goed gevoel) in een ruk uit.


De vlotte schrijfstijl en de duidelijke uitleg van de gebeurtenissen maken dat de lezer door het verhaal vliegt. Van slag laat zien dat een mens krachtiger is dan hij of zij denkt, dat vertrouwen gewonnen kan worden maar ook verschrikkelijk gebruikt, en dat niet iedereen altijd is wie ze zeggen die ze zijn. Het enige wat je dan nog kunt doen is vertrouwen op je eigen gevoel, en erin te geloven dat je goed genoeg bent. Want niet alles hoeft perfect te zijn, goed is ook goed! Deze wijze les kwam in mijn ogen heel duidelijk naar voren toen ik de laatste bladzijde had omgeslagen, waarna het verhaal nog een lange tijd door mijn hoofd bleef spoken, en ik het grote geheel steeds beter voor me zag. De mensheid kan heel veel kapot maken, maar we kunnen elkaar en onszelf ook helen. En dat is meer waard dan wat dan ook.



Hierbij wil ik uitgeverij Dutch Venture Publishing hartelijk danken voor het recensie-exemplaar, in ruil voor een eerlijke mening.

ISBN: 9789492585547 (paperback), 9781393051862 (ebook)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten