vrijdag 27 februari 2015

Het mysterie van de van kleur veranderende jurk

Vanmorgen stond mijn tijdlijn van Twitter vol met berichten over een jurk. Niets bijzonders, zou je zeggen en dat dacht ik zelf dan ook, want er zijn wel vaker van die gekke berichten die vanuit het niets overal de kop opsteken; wegens geruchten over een beroemde ster bijvoorbeeld, of iemand die een vreemde uitspraak heeft gedaan. Maar toch was dit anders.
De discussies liepen hoog op en ik besloot mij meer in de hashtag #TheDress te verdiepen.

Ik waande mij bij het zien van de betreffende foto's van de jurk (niet door de jurk zelf, trouwens) even in de grote zaal van Doornroosje, waar zij danst met haar prins van haar dromen. 
In een van kleur veranderende jurk. Blauw  Roze. Blauw. Roze. Dit was natuurlijk de "schuld" van het meningsverschil tussen de feeën over de uiteindelijke kleur van haar jurk in de Disneyfilm, dus zo vreemd was het toen eigenlijk niet. 
Alleen gebeurde het verspringen van kleur bij "onze" jurk nu wel in het echt, zonder bijkomstigheid van feeën (althans, dat denken we natuurlijk, je weet het maar nooit); de kleur van #TheDress bleef veranderen en de meningen waren (en zijn nog steeds) verdeeld.
"De jurk is wit met goud."
"Wit? Het is lichtblauw met goud!"
"Zijn jullie kleurenblind ofzo? Het is toch echt een donkerblauwe jurk met zwart!"
Er verschenen diverse foto's op verschillende social media, waarop je de bewuste jurk zag. Met overal één van de kleurencombinaties waarover iedereen een eigen mening had.
Bij mij begon het met een witte jurk met gouden randjes. Later zag ik diezelfde jurk: lichtblauw met gouden randjes. Hoe kon dit? En waar kwam die donkerblauwe jurk met zwarte randjes nu plotseling vandaan, hoe kon die jurk nu echt zo van kleur veranderen terwijl je duidelijk kon zien dat al die verscheidene foto's toch echt in dezelfde setting waren genomen en dus hetzelfde waren?

Heel internet plofte, terwijl iedereen hun mening schreeuwde. Ik had ook een eigen mening, ik had het idee dat er gesjoemeld was met de foto's om mensen gek te maken, want tja, het blijft toch internet en internet kan je goed bedonderen. Maar het echte leven en daarmee jouw eigen bevindingen ook! 
Ik vond deze website, die een heel eigen uitleg geeft over de kleur van de jurk: Science Alert. En nu lijkt het opeens zo ontzettend logisch. Het is gewoon een soort van "mindf*ck".
Het heeft in mijn ogen puur met het licht te maken, en de versie van de foto. Op het moment van schrijven zou ik zeggen: het is lichtblauw met gouden randjes. Om de ware kleur te kunnen zien van de jurk, denk ik dat we eerst de officiële foto zullen moeten zien te vinden (maar ja, welke foto is nu écht echt?) en dan pas een eindoordeel kunnen vellen. Of er moeten écht goede (onzichtbare) feeën zijn die ons lopen te bedotten en de kleur stiekem van kleur laten veranderen, net als in Doornroosje.

Het mysterie van de van kleur veranderende jurk zal de gemoederen voorlopig nog wel even bezighouden, denk ik. 
Ach, is weer eens iets anders dan praten over het weer ;)


Wat denken jullie: welke versie van de jurk is de échte versie? :D 
*klik op de link van Science Alert voor de foto's*

2 opmerkingen:

  1. Ik dacht eerst dat de jurk Goud met Wit was, maar heb inmiddels de originele jurk gezien (de verkoopfoto) en hij is echt zwart met blauw. VeronicaTV heeft erover geschreven en het merk achter de jurk heeft erover uitspraak gedaan. Gek dat door de belichting een jurk gewoon een andere kleur leek te hebben haha.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, ja, mooi vind ik dat altijd in dit soort situaties, hoe de omstandigheden iets totaal in een ander licht kunnen zetten, letterlijk en figuurlijk! Het blijft fascinerend ;)

      Verwijderen