donderdag 26 februari 2015

Writing Wednesday - Wat ik heb geleerd en wat ik nog altijd probeer te leren

Boeken schrijven: het lijkt zo'n heerlijk makkelijke bezigheid om te doen. Je gaat zitten, typt pagina's vol met zinnen en gebeurtenissen, je stuurt het op om te laten beoordelen en poef. Klaar! Euhm, nee. Althans, ik denk zelf niet dat dit zo werkt. Was het maar zo, haha, of toch liever ook weer niet, want dan zou iedereen zo ontzettend veel schrijven dat het schrijfvak niet meer zo bijzonder zou zijn.

Nee, ik vind schrijven zeker niet makkelijk. Ik kan het mijzelf wel makkelijker maken, door mijn inspiratiebronnen op te zoeken en deze ten volle te benutten. Hoe ik dit doe? Door de "tips and tricks" te gebruiken die ik zelf ook heb geleerd en zoveel mogelijk probeer toe te passen om op die manier in de schrijfflow te blijven!
Ik probeer op het moment elke dag een klein beetje tijd te vullen met schrijfwerk. Het is nu nog altijd plotwerk, maar het verhaal zelf vormt zich op deze manier steeds duidelijker in mijn hoofd, en dat is alleen maar goed, dan schrijf ik straks (hopelijk) des te meer!
Eerder plotte ik nooit. Ik wachtte tot het verhaal grotendeels in mijn hoofd zat en ik begon vervolgens gewoon te schrijven, zag wel waar de pen strandde. Daar zat hem dan ook direct de valkuil: de pen strandde en ik liep muur- en muurvast. En legde het verhaal weg om te laten verstoffen in de kast. Nu ik mijn verhaallijn grotendeels al probeer vast te stellen voor het daadwerkelijke schrijfwerk zelf, lijkt het schrijven wat vloeiender te gaan. Natuurlijk loop ik af en toe nog wel eens vast, maar door dan vervolgens met een volgende scène door te gaan, weet ik uiteindelijk ook de "vastloopgaten" op te vullen met de nieuwe informatie die ik verderop in het verhaal ben tegengekomen. Ik zeg niet dat een plot verplicht is om uit te werken, zeker niet, want ieder schrijft natuurlijk op zijn of haar eigen manier. Ik weet alleen wel dat ik hier wel veel aan heb :D

Daarnaast is er een tip die vaak wordt gegeven aan (beginnende) schrijvers, waar ik het zeker mee eens ben: lees. Lees, lees en lees nog meer. Lees! Lees in het genre waarin jij het liefst schrijft, maar stap daarnaast ook buiten je eigen comfortzone en ga op onderzoek uit in de voor jou nog onbekende genres. Je zult ontdekken welke schrijfstijlen je wel fijn vindt lezen, en welke absoluut niet. Je kunt erachter komen hoe jij je verhalen misschien net iets origineler kan maken, of hoe je je personages net die ene draai kunt geven waardoor ze er nog meer uitspringen en menselijker overkomen. Laat je meevoeren door de hersenspinsels van andere schrijvers en gebruik al deze inspiratie voor je eigen verhaal, in je eigen woorden en op je eigen manier. Omdat je hierdoor steeds beter voor jezelf weet hoe je een verhaal wel wilt lezen als lezer, krijg je ook steeds beter door hoe jij je eigen verhaal wilt schrijven. Jij wilt jouw verhaal misschien wel schrijven omdat je het gevoel hebt dat het nog niet verteld is; gebruik je leesvoer en je favoriete auteurs om je eigen schrijfstijl te ontwikkelen en daarmee het verhaal in jouw jasje te steken. Alleen op die manier wordt het echt jouw ding! Zo ervaar ik het zelf tenminste wel.

Tot slot:
Waar ikzelf tevens veel van opsteek, zijn de filmpjes op het YouTube-kanaal van Marijke F. Jansen *klik*.
Zij geeft heel goede en duidelijke tips over schrijven en inspiratiebronnen die je kunnen helpen om verder te komen met je verhaal. Marijke schrijft zelf ook, misschien kennen jullie haar verhaal "Muze" wel, die gepubliceerd is in de verhalenbundel Dark Romance - Verboden Verlangen. Ik heb enorm veel aan haar uitleg over het gebruik van verschillende vormen van inspiratie; hoewel ik een aantal dingen al uit mijzelf deed, probeer ik ze nu toch steeds meer eigen te maken, met behulp van andere - en soms voor mij redelijk nieuwe - inspiratiebronnen (zoals het verkennen van de omgeving, om mij heen kijken alsof alles nieuw voor mij is). Op die manier blijf ik mijzelf prikkelen én ontwikkelen.
En daar doe ik het schrijven ook deels voor. Ik doe het omdat ik het leuk vind, ik doe het omdat ik het wil, maar vooral ook om mijzelf te blijven ontwikkelen. Want ook al schrijf je dan pas een klein poosje of al een heel lange tijd, je bent nooit klaar met nieuwe dingen leren en je eigen schrijfstijl ontdekken.

Hieronder heb ik de meest recente video van Marijke geplaatst, neem zeker eens een kijkje op haar videokanaal om ook de rest te bekijken!


2 opmerkingen:

  1. Ik wil al jarenlang een boek schrijven maar ik krijg het gewoon niet voor elkaar, haha. Bedankt voor alle tips, ik kan ze zeker gebruiken!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor de leuke reactie, Marleen! En graag gedaan, als (beginnende) schrijvers kunnen we elkaar af en toe best wel even helpen, ook met tips van anderen ;) Ik hoop dat je iets aan de tips zult hebben tijdens het schrijven!

      Verwijderen