maandag 9 februari 2015

De I van... Ienemienemutte

Ik ga vreemd. Leesvreemd, boekvreemd. Het spijt mij aan de ene kant enorm, maar aan de andere kant... ik kan er echt niets aan doen, ik was toe aan iets anders. En het spelletje ienemienemutte, waarmee ik heb geprobeerd een keuze te maken, heb ik verloren. Er zat dus niets anders op.

Sorry, "Als Ik Blijf", geschreven door Gayle Forman; je zult mij moeten delen. Dit boek verleidde mij door sprankelend naar mij te blijven staren vanaf mijn "Nog Te Lezen"-plank en ik kon het niet laten. Een bladzijde omslaan kon geen kwaad, toch? Een zin lezen, en vervolgens weer wegleggen. Ja, dat ging dus mooi niet door. Ik stel je voor aan een boek dat totaal jouw evenbeeld is, een boek uit een geheel ander genre, dat mij om haar vinger wist te winden en mijn ogen niet meer van haar pagina's af kon laten glijden:

Als Ik Blijf moet mij delen met dit prachtboek...

Soms heb ik gewoon van die momenten dat ik mij niet op één boek kan concentreren. Op dat soort momenten ben ik blij dat ik nog meer boeken heb, zodat ik alsnog iets kan lezen waar ik wél zin in heb. Aan de ene kant klinkt dat raar, want ik vind dat een boek de volledige aandacht moet krijgen die het verdient. Maar kan ik mijn aandacht dan niet verdelen tussen twee boeken, zodat ik ze beiden de aandacht kan geven die ze willen? Natuurlijk wel! En daarom voel ik mij ook weer niet zó schuldig, wanneer ik twee boeken tegelijk lees. Meer dan twee tegelijk heb ik ook niet gelezen overigens, dat wordt mij gewoon net iets teveel. Tussen twee boeken kan ik makkelijk switchen, vooral als het verschillende soorten boeken zijn, of Nederlands en Engels. Wanneer ik bijvoorbeeld twee boeken als The Hunger Games en Divergent op hetzelfde moment zou lezen, ben ik te snel geneigd al die personages door elkaar te halen; omdat de verhalen in mijn ogen teveel op elkaar lijken, ook al zitten er nog zoveel verschillen tussen. Mijn brein haalt dat op de een of andere manier toch altijd door elkaar. Wanneer ik twee geheel verschillende boeken lees, heb ik hier helemaal geen last van.

Misschien heb ik daarom onbewust en stiekem toch wel bewust gekozen voor deze combinatie. "Als Ik Blijf" is serieus, voelt realistisch en laat je nadenken over de dingen die jij belangrijk vindt in het leven. "Angelfall", geschreven door Susan Ee en tevens het eerste deel in een serie over engelen die de wereld hebben overgenomen, is een verhaal boordevol actie, en gaat over een heldhaftig meisje dat probeert haar zusje uit de vleugels van de gevleugelde slechtheid te redden. Althans, dat is hoe ik het tot nu toe opvat en het spreekt mij ontzettend aan. Wat ik zo fijn vind aan het verschil tussen deze boeken, is dat ik op deze manier zelf kan kiezen welk boek ik wil lezen, op welk moment dan ook. Wanneer ik zin heb in iets serieuzers, dan pak ik "Als Ik Blijf". Als ik zin heb in veel meer actie en een wereld die onze wereld niet meer lijkt te zijn, dan grijp ik naar "Angelfall".

Ze zijn allebei boeiend, ze weten mij allebei voldoende te prikkelen en vragen allebei om mijn aandacht. Mijn aandacht. En wie ben ik dan om ze die aandacht niet te geven? Ik lees ze toch wel uit, wetende dat ik de boeken tot nu toe al zo goed vind, dat ik er graag over wil schrijven op mijn blog in de toekomst. En ik geef zo ook mijn NTL-plank een kleine boost. 

Zolang ik maar kan lezen waar ik zin in heb, daar gaat het mij om. Of het nu één boek is, of twee tegelijk.


Lezen jullie wel eens meerdere boeken tegelijk?

2 opmerkingen:

  1. Ik lees ook meerdere boeken tegelijk. Maar als ik een boek echt heel goed vind dan wil ik alsmaar verder lezen en komt er geen ander boek tussen. Meestal inderdaad verschillende genres of een andere taal.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nou, soms komt het wel eens voor dat er van de twee boeken die ik tegelijk lees, toch eentje iets wordt voorgetrokken... Dat heb je wel eens, als het boek echt zo spannend of interessant wordt, dat je het niet meer weg kunt leggen! ;) Op het moment ervaar ik dit zelf heel erg met Als Ik Blijf - sorry Angelfall! ;) Wel leuk dat jij ook meer boeken op hetzelfde moment kunt lezen, Kiki!

      Verwijderen