maandag 27 oktober 2014

De I van... Imagine Dragons

Vandaag is de dag dat de nieuwste single uitkomt/uitkwam van een van mijn favoriete bands. De titel is "I Bet My Life", en ik heb sterk het gevoel dat het weer een hit zal worden. Daarom vond ik het vandaag dé juiste dag om het over deze band te hebben!

Het is een van de bands waar ik veel naar luister om inspiratie op te doen; niet alleen tijdens het schrijven, maar bijvoorbeeld ook tijdens het wandelen, tijdens het fietsen, tijdens het relaxen en vooral tijdens het genieten van het leven. Het is de band waarmee ik wakker word wanneer ik mijn wekker heb gezet. De band waar ik ontzettend van kan genieten, keer op keer weer, en die ik ooit nog eens live wil zien. Vandaag staat "De I van..." in het teken van de muziek en de mannen van...
Imagine Dragons!

De eerste keer dat ik in aanraking kwam met de mannen van Imagine Dragons, was tijdens het bekijken van de artiesten op de soundtrack van The Host, de boekverfilming van het gelijknamige boek van Stephenie Meyer. Ik zocht ze via Youtube op voor ik dat album kocht, en ik was gelijk verliefd op "Radioactive". Later heb ik alsnog de soundtrack gekocht - sowieso vind ik dat een van de betere soundtracks die ik heb gehoord, maar dat terzijde -, en kon ik niet stoppen met luisteren naar dat ene nummer.
Wat het nummer precies zo geweldig maakt, voor mij persoonlijk? Ik heb werkelijk geen idee. Ik hoorde het, en voelde dat het in mijn ogen helemaal compleet was. Alles klopt in dat nummer: de gitaren, de bombast, de zang, de woorden; het totaalplaatje is gewoon perfect. Ik kan het zo vaak op repeat zetten als ik wil, live of niet, het kan mij echt niets schelen. Dat nummer is zo ontzettend goed!

Waar ik op een gegeven moment erg om moest lachen, was dat ik het eens thuis over Imagine Dragons had gehad. Niemand kende ze, en ik liet het er maar bij. Toen het optreden van hun Lowlands-debuut op tv was geweest, kreeg ik te horen dat mijn moeder (jaja, die weet ook echt goed wat goede muziek is hoor, bijna niets is haar te gek, gelukkig!), die "ene show met die trommelende jongens zo mooi vond, vooral het nummer dat ze op het laatst speelden". Na even zoeken op Youtube vond ik de beelden, en ja, ik heb toen even een vreugdekreetje geslaagd, want het waren "mijn" jongens, die mijn moeder zo gaaf had gevonden om te zien. Zo grappig!

Vlak voor mijn reis naar Londen kocht ik hun album - laat, I know, het album was toen al langer uit maar dat kon de pret niet drukken -, en sindsdien luister ik er geregeld naar. Er zijn periodes dat ik het album gewoon op repeat zet, omdat ik het zo'n sterk album vind.
De nummers vertellen in mijn ogen stuk voor stuk een eigen, uniek verhaal, een verhaal dat zo uit het echte leven lijkt te zijn gegrepen en waar jij als luisteraar misschien een stuk herkenning in kunt vinden. Er staat voor ieder wel iets op hun debuutalbum, er staan vrolijke liedjes op zoals "On Top of the World", hardere nummers als "Radioactive" maar ook serieuzere stukken, zoals bijvoorbeeld "Demons". Dat laatste voorbeeld heb ik dit jaar ontzettend veel geluisterd, omdat ik er voor mijzelf veel steun uit kon halen in mijn mindere periode en ik ben Imagine Dragons daar nog steeds dankbaar voor. 
Dit klinkt misschien erg fangirl-achtig, maar het is wel zo. Ze zijn een groot voorbeeld voor mij, zowel met hun teksten als met hun muziek, het zijn echte artiesten die doen waar ze plezier in hebben en waar ze andere mensen plezier mee kunnen doen. Het zijn entertainers van top tot teen, en ontzettend goede muzikanten in mijn ogen. Ze weten precies hoe ze hun nummers dat ene extraatje kunnen geven tijdens hun optredens en ik hoop ze ook zeker nog eens live te kunnen aanschouwen. De sfeer die zij neerzetten via de muziek wil ik eens echt meemaken!

Imagine Dragons laat je nadenken met hun teksten. Ze laten je misschien opnieuw een bepaalde periode doorgaan, juist dankzij deze teksten. Hun teksten kunnen je helen en troost bieden. Althans, dat is mijn eigen ervaring. Ik put zo veel kracht uit hun muziek, en nu ik bezig ben met het schrijven van deze blogpost en de tekst weer lees van "It's Time", denk ik ook maar weer eens: "Waarom pak ik hun advies nu niet aan? Gewoon, omdat het kan en omdat ik het waard ben? Ga er gewoon voor!"

Ik denk dat iedere persoon een eigen soundtrack heeft in het leven. Een soundtrack als van een film, met meerdere artiesten, diverse nummers die allemaal anders zijn maar tegelijkertijd zoveel gemeen hebben. Hetgeen wat ze gemeen hebben, is dat ze allemaal horen bij die persoon, in welke situatie dan ook. Er hoort een gedeelte van de soundtrack bij het verleden, een stuk bij het nu en een stuk bij de toekomst. Er zijn nummers waarbij er herinneringen worden opgewekt, leuke, misschien ook mindere. Er zijn nummers die helpen bij het verwerken van informatie in het leven, en er zijn nummers waarbij de persoon in kwestie zichzelf gewoon kan laten gaan en kan genieten van wie hij of zij is. Dat is super mooi, toch?

Bij deze weten jullie nu dus welke band er sowieso op mijn persoonlijke soundtrack staat!
It's time to begin, isn't it? Zeker weten! En dankzij de fijne teksten en geweldige melodieën, weet ik zeker dat ik nog heel lang geïnspireerd zal blijven om mijn dromen na te jagen, met de mannen van Imagine Dragons op mijn eigen soundtrack :)

2 opmerkingen:

  1. I Love Imagine Dragons! Serieus nog geen slecht nummer van ze gehoord.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Imagine dragons is ge-wel-dig! :D Inderdaad één van de weinige bands waar ik alle nummers graag van hoor. Ik heb ze ook leren kennen dankzij The Host en ben echt blij dat ze het intussen zo goed doen bij het grote publiek.

    BeantwoordenVerwijderen