zaterdag 31 mei 2014

Book Talk: Recensie - Lore: Tales of Myth and Legend Retold, door diverse auteurs

Bron: Goodreads
A collection of six folklore retellings that will twist your mind and claim your heart.

* Shimmer: A heartbroken boy rescues a mermaid... but is it too late to save her?
* Between: about a girl, a genie, and a ton of bad decisions.
* Sunset Moon: Eloise doesn't believe in Native American magic - until the dreamcatcher spiders spin her down an unknown path.
* The Maker: an incapacitated young man bent on revenge builds a creature to do it for him.
* A Beautiful Mourning: The story of a Maya goddess torn between duty and love, and the ultimate sacrifice she must make to achieve true happiness.
* The Barricades: When a human girl risks everything to save the life of an Eternal prince, will their feelings for each other change the world they know, or tear it apart?Een iets andere Book Talk dit keer, want ik heb een verhalenbundel gelezen! En dat was even bedenken hoe ik dat kon beoordelen, haha! Ik heb geprobeerd een algemene indruk neer te zetten. In ruil voor een eerlijke recensie heb ik een ebook-versie gekregen van Karen Y. Bynum, de auteur van het verhaal "Between" in deze bundel. Thanks Karen! ;)

*****
De vijf verhalen en wat ik er van vond:
Shimmer (door Brinda Berry) gaat over de jongen Draven, die een meisje ontmoet met een geheim waar ze liever niemand over verteld. Hij voelt zich tot haar aangetrokken, maar is juist bezig een gebroken hart te verwerken. Kan hij een nieuwe, voorzichtige stap in een nieuwe richting al aan?
Coral voelt de aantrekkingskracht tussen haar en Draven, maar haar geheim houdt haar tegen. Alleen haar moeder weet hiervan, maar haar moeder is dood. Zal Draven ooit achter haar geheim komen, en zal zij het over haar hart kunnen verkrijgen hem haar verhaal te vertellen?
Ik heb niet eerder verhalen over zeemeerminnen gelezen, maar deze vond ik erg mooi! Wel kort, wat natuurlijk logisch is met een bundel, maar het open einde liet mij wel hunkeren naar meer! Het verhaal ging wel wat snel, maar toch wilde ik steeds maar blijven lezen, omdat stukje bij beetje de achtergrond van de personages meer naar voren komt.

Between (door Karen Y. Bynum) is een verhaal over Lucy, die op zoek is naar de acceptatie van de mensen om haar heen en altijd bezig is met andere meningen. Ze wilt het liefst alles gewoon goed doen, zodat iedereen tevreden is. Totdat ze Natasha ontmoet, die haar bij hun afscheid bij het afvalkamp waar ze beiden hebben gezeten, haar een ketting meegeeft, die een geest lijkt te bevatten. Kan de geest Lucy helpen met de keuzes die ze maakt? En is het het eigenlijk wel waard om je leven te laten leiden en deze niet zelf te leiden?
Ik vond dit een pakkend verhaal, waar ik wel iets bij in moest komen, maar naarmate het verhaal vorderde, vond ik het heel mooi en symbolisch geschreven. Wil je eigenlijk aandacht om wie je bent, of om degene die je moet zijn van de mensen om je heen? Durf je het aan eerlijk te zijn tegenover jezelf? En wat is er belangrijker: de rest, of jijzelf?

Sunset Moon (door Laura Diamond) is een iets duistere vertelling. Het gaat over drugs, een foute relatie en dreamcatchers. Dreamcatchers waar spinnen en vlinders een grote rol bij spelen. Hoe kom je van een liefde voor drugs af, en vooral van je vriend, die jou heeft gebruikt als dekmantel voor zijn beste vriend, waardoor jij nu een straf mag uitzitten? En wat is er met je aan de hand, als de spinnen uit jouw dreamcatcher jou inweven?
Een verhaal als deze pakt mij altijd toch wel weer; de magie van dreamcatchers, en oude legendes... Heerlijk! En het was mooi om te lezen dat het meisje in dit verhaal eindelijk inziet wat voor leven ze eigenlijk leidt. Ook vond ik het grappig dat de dreamcatchers in dit verhaal best wel overeenkomen met het idee dat ik altijd bij ze heb; wat als de donkere kant niet wordt tegengehouden...

The Maker (door Jayne A. Knolls) is een heel ander verhaal dan alle anderen in deze bundel. Een donker verhaal over een jongen die tezamen met zijn vriendin een auto-ongeluk krijgt, waarna hij eigenlijk alleen nog haast als een gevangene in zijn eigen lichaam kan leven. Hij is voor altijd afhankelijk nu van de mensen om hem heen. En dat is háár schuld... Hij zint op wraak, en zijn wraak zal gruwelijk zoet zijn.
Een spannend, gruwelijk verhaal, misschien ietwat grof af en toe. Toch paste dat precies bij de sfeer die het hele verhaal meedraagt. De situatie waarin de jongen zit is ook gruwelijk, maar hij gaat wel erg ver in zijn plan. Toch bleef het verhaal wel hangen; blijf je je hele leven haten, of ga je uiteindelijk toch verder?

A Beautiful Mourning (door Theresa DaLayne) gaat over Goden, liefde en het kiezen voor je eigen gevoel. Wat als jij je hart verloren hebt aan je ware liefde, maar jouw machtige vader een andere kandidaat voor je op het oog heeft? Lief hebben zoals de mensen, dat kunnen en hoeven Goden niet. Het gaat erom dat je een goede partner krijgt voor de toekomst... Dat zijn de gewoontes nu eenmaal. Maar als je nu als Goden elkaar echt liefhebt, zoals de mensen ook doen, durf jij de stap dan te wagen tegen alles in te gaan waar je ooit zelf in hebt geloofd?
Een mooi liefdesverhaal, waarin ik bleef hopen dat de twee Goden die elkaar liefhebben toch samen zouden komen. De wereld was mooi omschreven en liet mij af en toe echt verdwalen in het verhaal, zodat ik de rest om mij heen helemaal vergat.

The Barricades (door Cate Dean) is een vertelling over een andere planeet, die gedeeld wordt door Fae en onze eigen soort mensen. Er zijn duidelijke grenzen aangegeven, want samenleven kan absoluut niet. Maar wat gebeurt er als een Fae-prins erbij wordt gelapt, ernstig wordt toegetakeld en voor dood wordt achtergelaten aan de kant van de grens van de mensen?
Een andere planeet, die er wel gewoon uitziet als Aarde, bewoont door twee volkeren die elkaar eigenlijk niet kunnen luchten of zien. Een tintje van Romeo en Juliet kon ik er wel in herkennen; een leuk liefdesverhaal met een iets ander tintje!

*****

Een verhalenbundel vol hervertellingen, daar houd ik wel van! Zelf heb ik voor mijn schrijfcursus ook een hervertelling moeten schrijven, en ik heb daar echt enorm veel plezier in gehad. Sprookjes, mythes en andere volksvertellingen kunnen op zo ontzettend veel manieren verteld worden, dat ze eigenlijk nooit zullen vervelen.

Zes hervertellingen, met elk een eigen oorsprong, elk een eigen auteur maar ergens toch ook zo verwant met elkaar. Dat was mijn eerste indruk na het uitlezen van dit boek.
Hoe uitlopend de verhalen misschien ook lijken, van het creëren van een eigen "persoon" om wraak mee te kunnen nemen, tot een meermin en een geest in een ketting, via een wereld waarin mens en Fae elkaar wantrouwen, dreamcatchers met bijzondere krachten en Goden die misschien stiekem meer op de mens hadden willen lijken: Het gaat stuk voor stuk over dat je moet kiezen voor jezelf, hoe moeilijk dit misschien ook is. Je kunt je leven wel voor altijd blijven leven voor anderen, maar daar zal je jezelf geen plezier mee doen op de langere termijn. Je kunt jezelf zelfs helemaal kwijtraken, en wie ben je dan eigenlijk nog? En ja, soms maak je misschien verkeerde keuzes, maar daar ben jij alsnog als enige dan verantwoordelijk voor en deze verantwoordelijkheid moet je dan ook nemen. Je leert er altijd van en je kan er alleen maar beter van worden.

Een fijne, magische bundel met voor ieder wat wils, als je van hervertellingen houdt!

3 opmerkingen:

  1. Heey, ik wilde even laten weten dat je genomineerd bent voor de Very Inspiring Blogger Award :). http://wereldachterwoorden.wordpress.com/2014/06/03/very-inspiring-blogger-award/

    BeantwoordenVerwijderen
  2. bedankt voor de tip. dit lijken me leuke verhalen.

    BeantwoordenVerwijderen