woensdag 2 maart 2016

Recensie - Tinteling Romance: Het Verleidingseffect, door Kate Paris, M.P. Hofstee en Tamara Haagmans

In Het Verleidingseffect (Kate Paris) verdwijnt Mila's blijdschap over haar nieuwe baan meteen als ze dankzij Lars uit het team gezet wordt. Tijdens het stappen besluit ze om hem te verleiden, om hem een koekje van eigen deeg te geven. Maar wie is daar uiteindelijk het slachtoffer van?

Verleiding is een wispelturig ding; geen orgaan is zo onvoorspelbaar als het hart.

Lottes leven is vastgelopen in Een Diep Verlangen (M.P. Hofstee) en daarom besluit ze om een voetreis te ondernemen vanuit Amsterdam naar Santiago de Compostella! De reis wordt nog spannender als de knappe Ben halverwege opduikt. Maar hij heeft zo zijn eigen duistere redenen om deze voetreis te ondernemen.

Een diep verlangen is soms het enige wat je nodig hebt; om bergen te verzetten... of om ze te voet te doorkruisen.

Als Lisa in Dit Is Liefde (Tamara Haagmans) een lootje bij de plaatselijke scoutingvereniging koopt, doet ze dat meer als gift voor het goede doel, dan dat ze daadwerkelijk wil winnen. En als blijkt dat ze de eerste prijs - een parachutesprong - heeft gewonnen, staat ze dan ook niet bepaald te trappelen. Eigenlijk is de enige reden die ze kan verzinnen om toch te gaan de knappe instructeur. Maar is hij wel de juiste persoon voor haar?

We denken dat we weten wat liefde is, maar kunnen we de liefde ooit helemaal kennen?


Liefde is iets bijzonders, zowel voor jezelf als voor een ander. Je kunt het koesteren, het kan je compleet overrompelen en je geheel verward maken. En dat weten de auteurs van deze heerlijke verhalenbundel goed te verwoorden!

Het verhaal over Mila, Het Verleidingseffect, is er één over liefde voor een ander (en wat voor een! Aantrekken en afstoten, maar toch zo geïnteresseerd in elkaar blijven dat je hier maar mee dealt), maar ook vechten voor wat je zelf waard bent. Je mag trots zijn op je dromen, deze vol overtuiging najagen als het je passie betreft en nadenken over de toekomst. De harde wereld van het (zaken)leven kan hier echter soms op een eigen manier een stokje voor proberen te steken, en dan is het aan jou de taak hoe je hiermee omgaat en hoe je je eigen draad weer weet op te pakken. Ik vond dit een enorm sterk gegeven van het verhaal in het geheel; je hunkert, net als Mila, naar haar eigen succes en hoopt zo ontzettend met haar mee, dat je de onmacht in haar situatie voelt en met haar mee wilt denken hoe ze weer verder kan gaan met het naleven van haar passie. Al is het natuurlijk wel lastiger dan gedacht wanneer je, behalve je eigen passie, ook een andere passie (de liefde) tegenkomt... Maar in sommige gevallen werkt dit soms beter dan je in eerste instantie misschien had gedacht!

In Een Diep Verlangen, bindt je als lezer stevige wandelschoenen om je voeten en wandel je mee met Lotte. De tocht van Amsterdam naar Santiago de Compostella zie je voor je ogen verschijnen, je voelt de zon op je huid branden, ziet de huiveringwekkende buien die zo nu en dan als een schaduw over de vlakten glijden en je duimt mee dat er altijd wel een slaapplaats is om uit te kunnen rusten. Dit is niet zomaar een wandeltocht; het is een heuse avontuurlijke zoektocht naar jezelf. Het is een spirituele tocht zonder zweverig te worden, het vertrouwen op je intuïtie wordt sterker dan ooit. De innerlijke stem van Lotte laat echter ook van zich horen wanneer ze in aanraking komt met een andere wandelaar van deze tocht. Samen komen ze tot de ontdekking dat de grootste stap in je eigen strijd om je leven een andere wending te geven, eigenlijk heel voor de hand liggend is. Toegeven aan jezelf. Vertrouwen in jezelf. Lotte laat Ben ervaren dat je dingen niet alleen hoeft af te sluiten en hier ontzettend veel kracht uit kunt halen, en hij laat haar op zijn beurt zien hoeveel ze eigenlijk nog niet weet van zichzelf.

En dan het laatste verhaal. Stel je voor: je koopt in een opwelling een lot van een loterij, en je wint een prijs. Een prijs waar je eigenlijk geen gehoor aan wil geven, maar toch aanpakt omdat je hart het voor een moment wint van je verstand. Vervolgens in je je prijs, en krijg je er heel iets anders voor terug dan je hart je in eerste instantie ingaf. Je krabbelt terug, je hoofd probeert het te winnen, gaat er vol gas tegenin, en toch voelt dat niet goed, al voelt niets helemaal 'jij' op datzelfde moment. Maar wie ben je dan eigenlijk wel? Dit is precies wat er in Lisa omgaat in Dit Is Liefde. Het is een verhaal met een romantische twist, probeert je iets te leren over het luisteren naar jezelf en vooral (eerlijk tegenover) jezelf zijn, ook al weet je nog niet helemaal zeker wie je bent op sommige vlakken. Samen met Lisa kom je er ook achter dat jezelf omarmen soms niet zonder slag of stoot gaat - letterlijk en figuurlijk -, maar soms kun je beter toegeven aan je hart, dan koppig naar je hoofd blijven luisteren, omdat je hart en je onderbewustzijn jou beter kennen dan je denkt.

Het team van Tinteling Romance heeft dankzij een door hun georganiseerde schrijfwedstrijd drie toppers binnengehaald voor deze verleidende bundel! Alle drie de verhalen zijn zeer prettig en op een gedetailleerde manier geschreven, humor en serieuze zaken wisselen elkaar goed af en geslaagde plottwists laten je soms vol verbazing even snakken naar adem, wat je als lezer nog sneller mee laat sleuren in het liefdesleven van Mila, Lotte en Lisa.
Het Verleidingseffect is een geweldige toevoeging aan de andere zinderende titels van deze uitgeverij, en ik ben benieuwd wat de toekomst nog meer zal brengen!


Uitgeverij: Tinteling Romance
ISBN: 9789462544475
Te koop via: Smashwords, Libris, Brunabol.comKobo, Amazon, Google Play, iTunes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten