maandag 5 januari 2015

De I van... Imitatie

Vandaag heb ik niet zo'n hele lange editie van "De I van...", maar dat komt meer omdat ik vandaag meer dingen wil laten zien dan vertellen over het woord van vandaag.
Imitatie. En dan bedoel ik het imiteren van mensen, dát is de vorm van imitatie waar het over gaat. Het wordt veel gedaan, misschien heb jij het ook wel eens gedaan; iemand met goede bedoelingen nadoen, waarmee je mensen op een positieve manier aan het lachen maakt. Er is natuurlijk ook een negatieve manier van imiteren, ik noem een het bewust naar-beneden-halen van mensen door ze op een gemene manier na te doen. Maar over de minder leuke vorm van imiteren ga ik het nu niet hebben. Ik wil graag de humoristische en respectvolle kant in het zonnetje zetten vandaag!

Tijdens een YouTube-zoeksessie kwam ik een filmpje tegen. Het is een imitatie-vorm voor vermaak, maar in de goede vorm. Althans, ik vat het zelf op als een positieve vorm van het nadoen van mensen. De acteur die gevraagd wordt korte imitaties te doen, heet Benedict Cumberbatch, en is onder andere bekend van Sherlock Holmes en The Hobbit, voor de mensen die hem nog niet kennen ;)

Ikzelf heb persoonlijk niet veel met Benedict, maar ik vind dit filmpje wel heel tof. Het filmpje laat zien waar Benedict goed in is: acteren. En laat hij nu ook heel goed zijn in het zichzelf verplaatsen in een ander persoon in het echte leven. Deze vorm van imitatie vind ik zelf zeer vermakelijk, als de imitatie in kwestie tenminste in een goede vorm wordt gegoten, zoals in deze video. Het laat zien hoe een mens zich compleet kan veranderen in iemand anders, zonder zelf ook maar een greintje van zichzelf kwijt te raken, en dat vind ik knap. En hij doet het met respect naar de mensen toe die hij moet imiteren. Misschien dat fans van die personen het anders zien, dat kan, maar ik zie er zelf niets respectloos in. Hij doet zijn werk, en doet dat goed.

Een andere groep mensen die films en tv-programma's imiteert, is The Hillywood Show. Zij maken parodieën van bekende films en tv-series met een muzikaal randje. Ik maakte kennis met hen door de parodie van Twilight die zij hebben gemaakt; de hele film zie je er in terug, maar dan met een dikke, vette knipoog naar het verhaal zelf. Naast de gehele Twilight Saga, hebben ze ook andere films en tv-programma's een ander jasje gegeven. Onder andere The Walking Dead is voorbij gekomen (nee, die heb ik niet gezien, ik heb  niets met die serie, sorry/notsorry), en The Vampire Diaries hebben ze onder tanden.. handen genomen.

De nieuwste parodie van The Hillywood Show is trouwens een mix van The Lord of the Rings met een eigen gemaakte tekst op Let It Go van Frozen, ook te vinden op hun YouTube-kanaal: The Hillywood Show. Ik vond die ook weer erg sterk, mijn handen trokken mij al jeukend richting de dvd-kast om de trilogie weer tevoorschijn te halen! Die zal ik snel weer bekijken. Een imitatie: wat het al niet teweeg kan brengen!

Voor mij is het kijken van dit soort imitaties puur vermaak. Het laat mij alle serieuze zaken uit het originele verhaal even compleet vergeten en laat mij verbazen over hoe je dingen ook anders kunt uiten en kunt laten zien. Ergens is het ook gewoon een ode aan al die fijne personages waar je zo gek op bent. Je ziet ze eens op een heel andere manier en dat maakt het leuk.
Ik vind imitaties doen wel echt een vak, je kunt het of je kunt het niet... maar dat is misschien ook weer een kwestie van smaak. Zolang je met respect met een project en/of de mensen die je na wilt doen, omgaat, mag je van mij imiteren wat je wilt! Ik zal in ieder geval de video's van The Hillywood steeds weer kijken, al is het maar om weer eens lekker te lachen om mijn favoriete verhaallijnen.


Heb jij wel eens een geweldig leuke imitatie van jouw favoriete film/tv-programma gezien?

1 opmerking:

  1. Dat filmpje van The Hillywood is wel grappig. Eigenlijk moest ik bij imiteren zelf ook meteen aan Cosplay denken. Mensen die hun fandom delen door zichzelf zo goed mogelijk te transformeren in hun favoriete personage.

    BeantwoordenVerwijderen