woensdag 31 december 2014

Writing Wednesday - Wat voor type (beginnend) schrijver ben ik eigenlijk?

Ik gooi het vandaag even over een andere boeg: in plaats het alleen maar te hebben over mijn personages en mijn verhalen, ga ik het eens hebben over mij. En een beetje over jullie, maar dat zien jullie pas op het eind van deze blogpost, waar ik jullie dezelfde vraag stel als die ik mijzelf heb gesteld.

Ooit wil ik mij een "schrijver" noemen. Een echte schrijver. Maar wanneer noem je jezelf een schrijver? "Iemand die altijd schrijft, is een schrijver." Ja, dat kan dan wel kloppen misschien, maar voor mij ligt dat gevoelsmatig toch een beetje anders. Ik vind mijzelf een schrijver wanneer ik daadwerkelijk een boek heb afgeschreven en die heb uitgegeven. Ook van Lisette Jonkman mag ik mij nu tóch al schrijver noemen, omdat ik het leuk vind om te schrijven. Misschien moet ik dat dan gewoon maar doen.
"Ja, ik schrijf, dus ik ben!" Zoiets? Het blijft nog een raar gevoel om het zo over mijzelf te hebben... Sorry Lisette, ik denk hierbij nog niet geheel buiten de lijntjes, ik blijf nog liever veilig binnen de lijntjes die ik zelf heb gecreëerd... Nog even. Het komt wel. ;)

In ieder geval: vandaag wil ik het daarom hebben over mijzelf als schrijver. Zo kan ik er wat aan wennen, ofzo. In de schrijfgids "Schrijven, Kreng!", heeft Lisette het over de zogenaamde "Schrijf van Vijf". Zij beschrijft vijf verschillende type schrijvers, die allemaal hun pluspunten hebben, maar ook hun eigen valkuilen. Als je de tips goed opneemt en van elk type een stukje pakt, kom je al een heel eind met het schrijven van je boek!

Maar welke types zijn dat dan? Ik stel ze graag aan jullie voor:

De Willer
Wilt heel graag, echt heel graag, maar kan het doorzettingsvermogen niet vinden. De Willer moet zichzelf echt dwingen te focussen en er helemaal voor te gaan.
De Ideeënfabriek
Bruist van de ideeën, heeft de hele dag door inspiratie, heeft af en toe zelfs het hele manuscript al in het hoofd... Maar dan moet er nog begonnen worden. En dan is zo'n wit vel voor je neus toch wel eng.
De Labrador
Geen enkele moeite om te beginnen met schrijven (zonder plannen dus!), je schrijft er lustig op los en dan... loop je vast. Om vervolgens dan maar weer met iets nieuws te beginnen.
De Planner
Alles wordt tot de puntjes op de i gepland; op zich heel goed natuurlijk, voorwerk kan heel veel denkwerk schelen! Maar het kan tegelijkertijd ook de spontaniteit uit een verhaal halen. Alles staat tenslotte al vast.
De Perfectionist
Het verhaal is nooit goed genoeg, altijd moet er her en der aan geschaafd worden, men krijgt het nog wel te lezen, maar pas "wanneer het echt af is". En dat is dus eigenlijk nooit. Daarmee zul je ook nooit een verhaal helemaal af krijgen en krijgen mensen het dus ook niet te lezen.

"En wat voor type ben jij dan?"
Ik ben een samenvoeging van de Planner en de Perfectionist. En misschien zit er ook nog een vleugje van de andere drie doorheen gemixt, elk punt klinkt wel een beetje bekend. Ik wil heel graag, en ik werk steeds beter aan mijn verhalen om deze af te maken, maar... ik laat ze nooit aan iemand lezen, want het is nooit goed genoeg in mijn ogen. Ik leer mijzelf wel de rode draad te plannen, zodat ik weet waar ik naartoe schrijf; als ik dat niet doe, dan verdwaal ik hopeloos in het verhaal van mijn personages en dan weet ik gewoon niet meer hoe ik verder moet. Ik plot en denk lekker verder, probeer af en toe iets nieuws en raak langzaamaan steeds meer tevreden over de uitkomst van het verhaal zelf. Tot de Perfectionist in mij begint te spreken: "Dit kun je nog lang niet aan iemand lezen, het is nog niet goed genoeg. Als je nog even doorzet, dan kan het wel. Denk ik. Of nee, toch liever niet." Vooral de stem van de Perfectionist wil mijn schrijfzin nog wel eens wegkletsen. Of wegschreeuwen, zo kan ik het ook omschrijven. Die stem is op bepaalde momenten zo overheersend, dat ik het verhaal op dat moment compleet links laat liggen... om mij vervolgens op het grote gillende monster in mijn hoofd te storten. Ik kan het echt wel!
Hier wil ik het komende jaar dan ook aan werken. Ik wil van elk type een stukje terugvinden in mijn denkwijze en schrijven, zodat het schrijven nog net dat kleine stukje soepeler gaat als dat het nu al gaat. Ik wil mij vernieuwen, mijn blik verbreden en nog meer uit mezelf halen als dat ik nu al doe. En de stem van de Perfectionist wat stiller later worden. Uiteraard laat ik jullie geregeld even weten hoe het ermee staat.

Ik wil in ieder geval mijn NaNoWriMo-project afmaken, dat sowieso. Ik wil er een topverhaal van maken voor Rosa, Jim en Daan, want dat hebben ze verdiend na een zeer intensieve schrijfperiode. Ze wachten met spanning af tot ze hun stemmen nog een keer mogen laten horen, om de open stukken in het verhaal op te vullen en er een echt geheel van te maken. Het nieuwe jaar lijkt mij daar de perfecte tijd voor. Dat begint tenslotte al morgen ;) Ik ben benieuwd wat voor inspiratie het nieuwe jaar mij zal brengen!

Om nog even terug te komen op het schrijfboek van Lisette:
Binnenkort verschijnt er een review van "Schrijven, Kreng!" op mijn blog, en bij deze kan ik alvast verklappen: het is leuk. Het is alles behalve een saai lesboek, het laat je anders nadenken op een humoristische manier en het is heel prettig geschreven. Ik heb er in ieder geval veel aan gehad tijdens het lezen, en ik zal het er zeker bijpakken wanneer ik aan het schrijven ga. Al is het alleen maar om weer terug te keren naar de oefeningen die er in staan en die mij weer even op scherp zetten. Al is het alleen maar om de bemoedigende woorden te zien die van de cover af spatten:

Schrijven, Kreng!


Wat voor types zijn jullie, mede-schrijvers?

4 opmerkingen:

 1. Ik ben vooral een labrador :P maar ik probeer iets meer een planner te worden... zodat ik niet meer vastloop. Het verhaal waar ik behoorlijk aan gepland heb is dan ook tot nu toe het succesvolste met al ruim 50.000 woorden :) Dus dat ga ik denk ik wel afschrijven het komende jaar :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed zo! Wij komen er wel :D het grootste gedeelte staat er al ;)

   Verwijderen
 2. Ik ben een labrador op gebied van niks plannen en snel afgeleid raken (jep & jep) maar ook een ideeënfabriekje (vandaar het snel afgeleid zijn: te veel ideeën :p)
  Erg leuk stukje trouwens!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahaha, ja of je hebt heel veel ideeën en dan heb je iets van: maar dat idee is leuker/toffer/spannender/gaver/interessanter en dan laat je het andere idee weer links liggen... *lang leve het ideeënboekje! ;)*

   Verwijderen