maandag 1 december 2014

De I van... Inkleuren

Naast lezen vond ik het vroeger fijn om te kleuren. Kleurplaten inkleuren, zelf dingen maken, kleuren op nummer, alles is wel een keer voorbij gekomen. Ik vond het waanzinnig om te zien hoe ik iets wat overwegend wit en zwart was zo kon laten opbloeien in kleur.

En nu is het kleuren weer helemaal terug, ook voor volwassenen, en dus ook voor mij! Van mijn jongste (stief)broertje kreeg ik, naast een nieuw schetsblok (af en toe vind ik tekenen ontzettend fijn en die van mij begint al aardig op te raken), dit kleurige pakketje cadeau. Een kleurboek vol mooie kleurplaten, gevuld met bloemen, dieren, herhalende patronen en andere geweldige dingen.

Zoveel om te kleuren :D 160 pagina's vol!
Ik zal mij hier zeker mee gaan vermaken de komende tijd! Nu november en daarmee dus ook NaNoWriMo voorbij is, wil ik een maandje rust. Ik wil weer meer gaan lezen en daarnaast wil ik ook iets anders doen om mijn hoofd tot rust te krijgen na al dat geschrijf.
En wat kan ik dan beter doen dan een toffe kleurplaat pakken en deze tot leven brengen? Okee, ik ben dan wel niet zo'n kunstenaar die ontzettend goed is met schaduwwerk en dat soort dingen, maar ik vind het inkleuren van plaatjes gewoon heerlijk. Nergens aan denken, willekeurige kleurtjes pakken en gewoon zien wat er tevoorschijn komt.

Inkleuren zie ik als een soort vorm van mediteren. Je zet alles aan de kant, sluit alles om je heen af en zit geheel in je eigen gecreĆ«erde ruimte tot rust te komen met alleen potloden (of stiften) op de tafel en wat papier. Ik ben dan ook ontzettend blij dat deze vorm van vermaak op de markt is gebracht, en dat het nu ook gedaan mag worden door volwassenen. Eerder kreeg je misschien nog wel eens opmerkingen als "Dat is toch kinderachtig, dat is voor peuters!" Maar tegenwoordig doet iedereen het! Zelf denk ik ook dat mensen het nodig hebben, meer kleur  in hun leven. De dagen worden nu weer donkerder, het nieuws is niet altijd al te vrolijk en mensen willen soms een uitvlucht vinden om te ontsnappen aan al die dingen die er in het dagelijks leven spelen. Een kleurplaat is dan een mooi moment om eens stil te staan bij jezelf en even een geestelijke pauze te nemen.

Een dagboek, maar dan anders!
Naast het geweldige kleurboek van mijn broertje, kreeg ik dit leuke boekje van een vriendin en tevens oud-collega van mij. Het is een boekje dat je kunt gebruiken als een dagboek, maar geheel op jouw manier. Je hoeft er niet elke dag in te schrijven, en je mag elke pagina pakken om in te vullen.
Op elke pagina staat een vraag die je kunt beantwoorden over de dag waarop je schrijft, en waarom die dag voor jou zo heeft gevoeld/waarom je die dag op die manier hebt beleefd. Op sommigen staan ook kleine tekeningetjes die je in kunt kleuren (daar heb je het weer! ;) ) en andere gekke keuze-opdrachten die je kunt invullen.

Het laat mij nadenken hoe ik de dag ook kan zien, in plaats van zoals ik vroeger in mijn dagboeken schreef: "Oh, deze dag was gewoon zo leuk/stom/vervelend/whatever".
Door te spelen met mijn gedachten en serieus op dit soort vragen in te gaan, laat ik de dagen dat ik in dit boekje schrijf voor zichzelf spreken. Ik ben van plan het een lange tijd vol te houden, zodat ik na afloop kan zien hoe ik over bepaalde dingen ben gaan nadenken en hoe ik er op dat moment in sta. Ik zie het dus eigenlijk als een soort zelfreflectie-boekje. En op die manier zal ik het ook zeker gaan gebruiken.
Ik zal er zeker ook veel in gaan kleuren, want ik vind de bladzijdes veel te wit. Kleurtjes zijn veel leuker!


Hebben jullie ook van die leuke knutsel/freubel/kleurhobbies?
Zouden jullie het leuk vinden om later enkele resultaten van mijn kleurplaten te zien?

4 opmerkingen:

 1. Lijkt me zeker leuk om jouw kleurplaten te zien! Ik word altijd helemaal happy van al die kleurtjes. :D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel, Daniƫlle! De eerste update staat er inmiddels op, in de nieuwe rubriek "Mijn week in beeld!" :D

   Verwijderen
 2. Oe, die voorkant van het boekje ziet er alvast tof uit! En die kleurpotloden kleurpotloodachtig. Nu wil ik ook weer kleuren! x3 Al wilde ik dat eigenlijk gisteren al, maar shht. =)

  BeantwoordenVerwijderen