zondag 28 december 2014

Book Talk - Recensie: Onthulde Geheimen, door Lis Lucassen, Kim Mulder en Daniëlle Dijkstra

Iedereen heeft geheimen. Wanneer voor Saar, Lone en Sabine deze geheimen levensbedreigend worden, is het tijd om actie te ondernemen. Zeker als je wereld op zijn kop komt te staan en je je hart verliest aan een onwerkelijke liefde. Drie verhalen over dappere, jonge vrouwen en mooie, mysterieuze mannen. Boordevol zinderende spanning, dat is de Dark Romance III bundel - Onthulde geheimen.

Verlies je in de wereld van Saar en Virgis (De Koningsboom), Lone en Noah (Hoedster) en Sabine en Florian (Droomliefde). Van de hand van Lis Lucassen, Kim Mulder en Daniëlle Dijkstra.

Deze bundel met novelles is tot stand gekomen in samenwerking met young-adults.nl naar aanleiding van de derde Dark Romance schrijfwedstrijd.


Dit is een verhalenbundel met drie verhalen die zich allemaal in onze eigen wereld afspelen, en tegelijkertijd heel ergens anders lijken plaats te nemen.
Ontwaak in de natuurlijke omgeving van De Koningsboom en laat je verwonderen door de magische krachten van de natuur en haar wezens, ga op reis naar jezelf en kom daarmee ook jezelf tegen in Hoedster, en ontdek je dromen op een geheel nieuwe wijze in Droomliefde.

Dat was het eerste gevoel dat ik had, terwijl ik het boek langzaam en met een zucht dichtsloeg. Hieronder zal ik de verhalen stuk voor stuk kort toelichten, zonder al te veel te verklappen. Zelf ging ik met blanco gedachten het boek in, en dat is mij uitstekend bevallen; ik werd op deze manier nog meer verrast dan ik had verwacht en ik besloot het daarom voor de lezers die dit boek ook nog willen lezen, niet teveel voor te kauwen. Het is een boek dat je gewoon zelf moet beleven om er volledig ingezogen te kunnen worden!

De Koningsboom - Lis Lucassen (pseudoniem van Olga Hoekstra)
Het eerste verhaal is een bijzonder kerstverhaal waarin je hoofdpersonage Saar ontmoet. Saar werkt in een tuincentrum en ontmoet daar op een zekere dag de ietwat vreemde maar tevens aantrekkelijke Virgis. Hij vraagt haar om hulp bij een grote zoek-en-vertrek-actie, zoals ik het maar zal noemen, en het is aan Saar wat ze wilt. De brave Saar, die altijd haar verantwoording neemt en deze nu deels zal moeten laten gaan. Heeft ze het in zich om een vreemde jongen te helpen met de gunst die hij haar vraagt? Is zij nieuwsgierig genoeg om erachter te komen wat de beweegredenen van hem zijn, en zal zij haar gevoelens durven te tonen aan de meest aantrekkelijke jongen die ze ooit heeft gezien?

Hoedster - Kim Mulder
Hoedster heeft een geheel ander plot en andere omgeving. Hoofdpersonage Lone woont bij haar vader, maar voelt zich daar alles behalve thuis. Ze zorgt er elke dag voor dat ze veel te vroeg op school is, voor ze hem onder ogen heeft hoeven komen. Op een dag merkt ze de twee nieuwere jongens op, Noah en David, waarvan Noah haar aandacht direct te pakken heeft. Zal ze zich durven toe te staan iets voor een ander te voelen, en zal ze haar eigen leven beter kunnen maken met de komst van de nieuweling? De nieuweling Noah, die haar in de gaten lijkt te houden, steeds dichterbij haar komt en wie alles voor haar over heeft, ook al kennen ze elkaar helemaal niet zo goed?

Droomliefde - Daniëlle Dijkstra
Het laatste verhaal is opnieuw een verhaal met een heel eigen wending, maar past qua sfeer prima bij de voorgaande verhalen. Het verhaal gaat over Sabine, die een bijzondere band heeft met haar opa. Haar opa lijkt haar te kunnen begrijpen over de dromen die ze heeft, waar ze niemand over vertelt. Ze kan namelijk haar dromen sturen. Ze kan precies dromen wat ze wilt, en ze is ervan overtuigd dat iedereen dit kan, terwijl Marnix, haar beste vriend, dit direct wegwuift als zij dit met hem bespreekt. Totdat ze een jongen die ze in haar dromen heeft gezien in het echt tegenkomt, terwijl ze hem helemaal niet kent. Marnix geeft direct te kennen dat hij die jongen, Florian, niet vertrouwt. Florian blijkt ook zijn dromen aan te kunnen passen en gelooft in een goede samenwerking tussen hem en Sabine, samen met zijn leermeester in de dromenwereld. Zullen zij met hun dromen de wereld kunnen veranderen, zoals er wordt belooft?

*****

Ik wilde meer. Ik wilde zoveel meer! Ik had zo graag gewild dat dit boekje dikker was. Ik wilde mee op de levensreizen van mijn nieuwe boekvriendinnen, en mijn nieuwe bbf's: bookish boyfriends. Jazeker, alle drie de geweldige, mysterieuze, knappe mannen die in deze verhalen voorkomen hebben een plekje weten te bemachtigen in mijn "Bookish Boyfriends"-lijst, mijn ultieme zwijmellijst waarin alle waardige fictionele karakters staan die mijn hart sneller hebben laten kloppen en mij de kriebels in de buik lieten voelen. Ik wilde met Virgis mee het bos in en daar voor altijd blijven, niet alleen maar vanwege hem - nou ja, misschien een beetje wel -, maar ook om te genieten van de rust, de geur van de aarde waarin de bomen hun wortels laten wroeten en naar de schitterende kleuren van alle bloemen te kijken. Ik wilde Noah als mijn beschermer in onze wereld, al weet ik ook dat hij zijn hart heeft verbonden met dat van Lone, wat ik haar van harte gun, en ik weet welk offer hij hiervoor heeft moeten maken. Hij is alleen echt zo'n jongen waar elk meisje stiekem wel van droomt, denk ik. Of dromen wij met z'n allen over iemand als Florian, die ons de wondere wereld van het dromen en het aanpassen van onze dromen kan laten zien en ons graag opwacht in die andere wereld?

De personages zijn per verhaal stuk voor stuk goed uitgewerkt. Ze lieten mij echt voelen wat zij zelf voelden, hoe beschamend of hoe pijnlijk ook. Ik voelde mij één met hen, ik begreep waarom ze bepaalde dingen voor zich hielden, en waarom ze zo smachtten naar liefde van een ander. Saar groeit van een soms onzeker meisje naar een dappere vrouw, Lone weet steeds beter haar mannetje te staan en komt uiteindelijk op voor de dingen die zij belangrijk vindt, en Sabine leert dat het leven in de dromen-
wereld lang niet altijd zo vredig is als ze altijd heeft gedacht.
En dan heb ik het nog niet eens over de plottwists die in elk verhaal voorkomen. Hierbij wil ik dan ook de auteurs van deze schitterende verhalen hartelijk bedanken, petje af! De verhalen waren goed uitgewerkt en lieten mij nog lang nagenieten. Ook lieten ze mij stuk voor stuk zien hoe je van een kort verhaal toch een waardige pageturner kunt maken, en hoe je de spanning hoog kunt houden door er her en der kleine details of personages in te stoppen die later in het verhaal weer terugkeren.

Ik heb het boek nu al een tijdje uit, en toch blijf ik verder fantaseren. Hoe zal het nu gaan met de personages van wie ik na het dichtslaan van het boek afscheid heb genomen? Zullen ze door blijven groeien, voor welke uitdagingen zullen ze nog meer komen te staan? Is de liefde tussen de personages sterk genoeg om samen te blijven, of komen er de zogenaamde "kleine lettertjes" om de hoek kijken, waardoor ze alsnog voor altijd zonder elkaar door zullen moeten gaan?

Ik heb genoten van dit boek en zal het zeker nog eens oppakken. Zeker een aanrader, voor lezers van het Young Adult-genre die houden van een vleug spanning en romantiek!


Uitgeverij: Storm Publishers
ISBN: 9789492098016

2 opmerkingen:

  1. Geweldig dat je het zo leuk vond! En voor ons natuurlijk super om zo'n fantastische recensie te lezen. Dankjewel :D

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Graag gedaan! Het was gewoon een heerlijk boek met geweldige verhalen :D

      Verwijderen