zaterdag 21 juni 2014

Book Talk: Recensie - The Mortal Instruments serie, door Cassandra Clare

Everything you've heard...


About monsters, about nightmares,
legends whispered around campfires.

All the stories are true.Over. Uit. Helemaal klaar. En ergens toch ook weer niet, want er komen nog meer boeken over de Shadowhunter-wereld. Helaas duurt dat nog een heel jaar... ach, maar ik ben heel goed in wachten. Alle fans van Cassandra Clare's Shadowhunter-wereld kunnen heel goed wachten, want op City of Heavenly Fire hebben we ook heel lang moeten wachten. En het was het wachten zeker waard!

Hoe zit de serie in elkaar?
Om een lang verhaal kort te houden:
De serie draait eigenlijk om Clary Fray. Een doodgewoon meisje dat samen met haar beste vriend Simon een avond gaat stappen en een moord ziet gebeuren. Als blijkt dat zij de enige is die dit heeft gezien, en één van de moordenaars haar opzoekt, begint zich een mysterie te ontrafelen waarin Clary een grote rol speelt, maar ook haar moeder. Haar moeder die verdwenen is op het moment dat Clary Jace ontmoet, een van de moordenaars dus. Eigenlijk is hij geen moordenaar, maar een Shadowhunter. En zonder dat Clary het ooit door heeft gehad, blijkt dat zij er ook één is, net als haar moeder en haar vader.
Vanaf dan gebeuren er vele dingen in de serie, die ik verder niet zal verklappen in verband met spoilers, maar het is in mijn ogen een goed uitgebouwde serie, waarvan ik deel 1 echt leuk vond, deel 2 ook wel, deel 3 nog wat beter denk ik, deel 4 was ook wel leuk en deel 5 kon ik af en toe wel door de kamer gooien omdat ik het niet eens was met hoe bepaalde situaties liepen. Deel 6 vond ik weer geweldig.

De verhaallijnen komen eindelijk allemaal samen en worden goed uitgeschreven. Ik heb eigenlijk geen enkel moment gedacht: "Dat had ik anders gedaan, of dat had ik liever anders gezien." Ik vond City of Heavenly Fire echt een waardig afscheid van de personages uit deze serie.
De grootste groei kon ik eigenlijk het beste halen uit de zogenaamde "bijpersonen", omdat zij echt dingen leren en hier ook naar handelen. Ze benutten de consequenties om er sterker uit te worden en verder te groeien. Het klinkt misschien raar, maar de twee hoofdpersonages waar het eigenlijk vanaf het begin allemaal om draait, Clary en Jace, vond ik zelf het minste uit de verf komen. Misschien komt dat ook wel omdat ik mij af en toe toch wel iets aan Clary ergerde, en aan Jace ook wel, ook al weet ik waarom ze doen zoals ze doen, waarom ze beiden voor bepaalde dingen hebben gekozen en waarom ze op die manieren handelen zoals ze handelden. Ik weet natuurlijk wat er met hen gebeurd is, maar toch had ik ergens een klein beetje het gevoel dat er nog iets... mistte. Maar dat is puur een kwestie van smaak. Enkele overige karakters vond ik wel erg gegroeid; Magnus Bane, de High Warlock of Brooklyn, die je op een heel andere manier leert kennen. Na het uitlezen van COHF ben ik ook erg benieuwd geraakt naar zijn eigen verhalenbundel, die later dit jaar uitkomt. (Je kunt de verhalen nu ook los krijgen als ebooks, maar ik wil wachten tot de gebonden versie verkrijgbaar is). Simon, wie ook een eigen verhalenbundel schijnt te krijgen, die in de serie begon als beste vriend in de zogenaamde "friendzone" met Clary, heeft ook een zekere groei meegemaakt. Ik vond hem erg sterk in COHF, zonder teveel te verklappen maar hij was wel een van de personages die ik graag had willen knuffelen om wie hij is in de serie. En Alec, die eindelijk van zich af begint te bijten. Oh, wat heb ik om hem moeten lachen. Isabelle, die ook een plekje in mijn hart heeft veroverd. In het begin van de serie wist ik niet goed wat ik van haar moest vinden, maar nu... ja. Boekenvriendin!

Al met al heb ik echt genoten van de serie, en ik zal het in de toekomst nog veel vaker gaan lezen. Wat ik ook mooi vond aan COHF is dat ook heel even die andere serie werd aangehaald; die andere Shadowhunter-serie, die op het moment alleen in het Engels te verkrijgen is (misschien ook wel andere talen maar ik heb het gelezen in het Engels, haha), en waarvan ik voor de Nederlandse fans hoop dat zij ook een kijkje kunnen nemen in die serie, wanneer het ooit vertaald wordt. The Infernal Devices. Ook dat is zeker een serie die veel liefhebbers van deze serie zullen waarderen.

En nu is het wachten op het eerste deel in "The Dark Artifices", getiteld "Lady Midnight". Over Emma en Julian, die wij ook ontmoeten in COHF. Laat 2015 maar komen!

1 opmerking:

  1. Ik ga CoHF maar even als hint doorgooien naar mijn vriend voor mijn verjaardag (A)

    BeantwoordenVerwijderen