zondag 25 mei 2014

Herlezen of recaps lezen "en weer doorgaan"?

"Herlees jij boeken? Echt?? Is dat niet ontzettend zonde van je tijd?" Of: "Weet je dan niet dat je zogenaamde recap-sites hebt, waar je het vorige deel in die ene serie kunt opzoeken en waar het boek dan in het kort wordt verteld?"

Tja... Ik weet dat ik het hier al eens eerder over heb gehad, maar ik blijf het een boeiend onderwerp vinden. Ten eerste heb je herlezen, en je hebt herlezen. Je kunt herlezen omdat je die ene serie zo ontzettend goed vond dat je het nog een keer wilt beleven, of omdat dat ene boek zoveel bij je losmaakte dat je na verloop van tijd weer eens wilt zien of dat weer gebeurt. En je kunt herlezen voor het opfrissen van je geheugen, omdat je een nieuw deel wilt lezen maar daarvoor heb je wel wat voorkennis nodig en soms is deze misschien wel weggezakt. Ik val in beide categorieën, ik heb meerdere series die ik zo weer uit de kast kan pakken om er weer van te genieten, en op het moment ben ik voornamelijk aan het herlezen om mijn geheugen weer even te prikkelen, voor ik aan dat ene, ongelezen deel kan beginnen dat al even op mij staat te wachten.

"Maar waarom dan alsnog herlezen, als je ook die samenvattingen (recaps dus) kunt lezen?"
Mijn tegenvraag is dan direct: "Waarom niet?"
Ik ben dol op herlezen. En nee, het kan mij niets schelen dat het mijn kostbare leestijd opeet.
Weet je wat het is met recaps: Er staat niet altijd alles in. "Duh, natuurlijk niet, anders was het ook geen recap!" Ja, dat klopt, maar ik bedoel meer dat in recaps vaak de details worden vergeten, dingen die steeds weer terugkeren en die het verhaal juist ook z'n charme meegeeft. Omdat ik wel eens nieuwsgierig was naar de recap van Delirium Amoris (gewoon Delirium in het Engels), ging ik eens rondkijken. En eerlijk gezegd: de recap kon mij echt niet boeien. Ik vond dat er behoorlijk wat dingen misten! Daarom ben ik blij dat ik op het moment bezig ben met het herlezen van Delirium Amoris van Lauren Oliver. Ik heb het twee jaar terug voor het eerst gelezen en weet nog dat ik er toen ontzettend van genoten hebt. En dat doe ik weer!
Veel dingen wist ik niet precies meer en het is een mooie opfrisser voor het volgende deel, Pandemonium, dat nu al een jaar ongelezen in mijn kast staat.
Een ander bijkomend voordeel: je wordt direct weer het verhaal ingezogen zoals die eerste keer, zodat je je echt weer in die ene wereld begeeft, waardoor je vervolgens direct weer verder kunt in het volgende deel, zonder dat je je eerst weer moet "inleven". Kijk, bij boeken die ik al tig keer heb gelezen (Harry Potter, Twilight, The Mortal Instruments, om maar iets te noemen), gaat dat al makkelijker. Maar boeken die ik enkele jaren terug voor het eerst heb gelezen... Nee, dat wordt bij mij toch al iets lastiger. De grote lijnen weet ik vaak nog wel, dat weet ik bij dit boek ook nog wel, maar toch knaagt dan dat kleine stemmetje in mij, dat zeurt om de details, om de benodigde kennis die je toch nodig hebt voor het volgende deel.

Misschien ben ik wel een pietje-precies, maar bij mij voelt het gewoon haast als "verraad" tegenover een goed boek, als ik het niet opnieuw nog een keer lees om mijn geheugen op te frissen en daarmee nog een keer geniet van het boek dat zich afspeelt vóór het boek dat ik nog moet lezen. Om het even duidelijk te maken: Ik heb naast Pandemonium nog een klein aantal boeken die al een tijdje in de kast staan (lang niet zoveel als anderen van jullie geloof ik, hahaha) waarvan ik het eerste deel binnenkort weer ga herlezen, omdat ik anders gewoon niet lekker in het verhaal rol. En gewoon omdat ik herlezen leuk vind. Omdat de boeken het stuk voor stuk verdienen!


Zoals jullie kunnen zien, heb ik nog enkele "eerste delen" die ik weer ga herlezen binnenkort, ook op mijn ereader staat nog een exemplaar te wachten! (Een Wereld zonder Hemel van Veronica Rossi, want ook daarvan staat deel twee al even te wachten!) Ik verveel mij voorlopig niet, dus! Nog zo'n voordeel van herlezen trouwens: altijd leesvoer in de kast! ;)

3 opmerkingen:

 1. Wat een mooie boeken. Ik ben zelf niet zo'n fan van herlezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zelf heb ik onlangs nog Sweet Evil en Sweet Peril van Wendy Higgins herlezen. Haar derde boek is sinds kort uit dus ik wilde weer in het verhaal komen, zodat het nog ver in mijn geheugen zou zitten.

  recaps zou makkelijk zijn voor boeken waar je niet echt veel aan vond, maar toch het tweede of derde weel van zou willen lezen...
  tja mijn mening

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen