vrijdag 16 mei 2014

Book Talk: Recensie - Mannenpakken/Vrouwenhakken, door Jessica Maes en Suzanne Slotboom

De 25-jarige Milou stort zich na een relatiebreuk weer in het liefdesleven. Wat ze niet verwacht is dat ze tijdens een afspraakje met een man geintrigeerd raakt door de lange benen van een vrouw. Ze is toch niet...? Of wel?

Milou trekt haar hoge hakken aan en gaat op pad. Bij iedere stap ontmoet ze meer vrouwen, leert ze haar vriendinnen beter kennen en ontdekt ze meer over de vrouw die ze zelf is. Tijdens haar zoektocht stuit ze op cliches en botst ze tegen de liefde op. Maar dan ontdekt ze dat liefde op hoge hakken in het begin soms nog wat wankel blijkt te staan...

Mannenpakken/Vrouwenhakken is een bruisende en vernieuwende chicklit met een wel heel erg vrouwelijk tintje: het is de eerste Nederlandse en Vlaamse chicklit waarin het hoofdpersonage op vrouwen blijkt te vallen. Niet voor niets betitelde de media Mannenpakken/Vrouwenhakken daarom als de allereerste chick-on-chicklit!

Dit is een bijzondere chicklit, in die zin dat het eens nĂ­et om het krijgen van die ene man gaat. Nee, het gaat over zelfontplooiing en het durven toegeven aan jezelf wie je eigenlijk bent. Zelfacceptatie dus. En dan maakt het helemaal niet uit op welk geslacht je valt.

Milou is in eerste instantie op date met een man, wanneer ze haar gedachten niet meer bij het gesprek kan houden. De persoon die een tafeltje verderop zit, is stiekem veel interessanter! Maar het is wel een vrouw, en daar schrikt Milou van. Ze heeft altijd gedatet met mannen, heeft een relatie gehad met een man, dus hoe kan het nu zo opeens zijn dat ze op vrouwen valt? Misschien is het wel omdat de relatie is stukgegaan en het feit dat ze even helemaal klaar is met alle mannen op de hele wereld. Of is het toch echt wat ze daadwerkelijk voelt?
Ze stapt de wereld in van de vrouwenliefde, een wereld waarvan de deuren eerder altijd dicht hadden gezeten maar haar nu maar al te graag binnenlaten. Een wereld met nieuwe uitdagingen en nieuwe kansen. Een wereld waar ze misschien altijd wel in thuis had gehoord.

Hoewel het verhaal soms ietwat aan de snelle kant was - hier bedoel ik mee dat sommige situaties elkaar in rap tempo opvolgden bijvoorbeeld -, toch heb ik dit boek met plezier gelezen. Het is weer eens iets heel anders. Niet alleen omdat het over een vrouw gaat die erachter komt gevoelens voor vrouwen te ontwikkelen, maar ook omdat het een vlot geschreven verhaal is over het dagelijks leven en de reacties van de mensen om Milou heen. Hoe zal iedereen reageren op haar gevoelens?
Wie kun je wel vertellen wat je voelt, en wie niet? Hoe vertel je zoiets eigenlijk? En het belangrijkste: hoe ga jijzelf er mee om, wanneer je erachter komt dat je niet altijd de persoon bent geweest die je nu lijkt te zijn?
Er zijn momenten voor een lach en voor een traan, net als in het echte leven. Het is gelukkig niet een boek geworden waarin alleen negatief wordt gesproken over de gevoelens van Milou, wat natuurlijk wel had gekund; homoseksualiteit wordt immers nog lang niet overal geaccepteerd. Dit boek laat juist zien dat ook de mensen van wie je het niet zou verwachten, het zullen accepteren. Natuurlijk wordt er ook gesproken over de minder leuke kanten en opmerkingen, echt wel, maar dat is juist goed; het houdt het verhaal zelf goed in evenwicht.

Ik heb her en der begrepen dat het een opzichzelfstaand boek is, maar het einde vraagt toch zeker wel naar meer. Stiekem blijf ik dan ook duimen voor een vervolg, want ik ben heel benieuwd hoe Milou zich verder ontwikkelt en hoe haar liefdesleven er in de toekomst uit gaat zien. Milou is zeker wel een van mijn "chicklit-vriendinnen" geworden!
Kortom, het is een fijn, prettig leesbaar boek, met een kaft die eruit springt en leuke, verschillende personages die een ieder te maken krijgen met hun eigen gevoelens en gedachten. Ieder persoon dealt met zijn of haar eigen dingen, en door het verhaal heen zie je ze stuk voor stuk groeien.
Een verhaal met een mooie boodschap: het maakt niet uit op wie je valt of wie je bent: als je jezelf maar accepteert. Dan komt alles goed.


Hierbij wil ik ook graag auteur Jessica Maes en uitgeverij Palmslag bedanken voor het recensie-exemplaar.

Uitgeverij: Palmslag
ISBN: 9789491773129

Geen opmerkingen:

Een reactie posten