woensdag 5 februari 2014

De zichtbare, maar ook de te vaak vergeten liefde van een auteur en zijn/haar team

Als Bookiemonster kijk ik altijd uit naar boeken. Nieuwe boeken die nog uit moeten komen, boeken die al eeuwenlang op mijn To-Read-List staan, boeken die mij worden aanbevolen door familie en vrienden.
Het liefst ga ik dan kijken in een boekhandel, waar de geuren van nieuwe boeken en oudere boeken naar je toe stromen, je een soort van "welkom thuis, Bookiemonster"-gevoel bezorgen.
In een winkel kun je genieten van de mooie omslagen van zowel paperback- als hardcover-uitvoeringen. Het ene boek schreeuwt harder dan het ander: "Neem mij mee, nee, neem mij mee!"
Er zijn boeken die op de voorgrond dringen, die meegaan met de hypes, andere boeken wachten liever op die ene liefhebber die graag even op die ene, vaak vergeten plank kijkt waar hij of zij die ene parel zoeken die ze al langer zochten.
Ja, een boekhandel vind ik altijd heerlijk om in rond te struinen. De verschillende kleuren ruggen die naast elkaar staan, sommige covers die open liggen lijken op elkaar en dan ga ik ze toch stiekem vergelijken. Dan probeer ik te bedenken hoeveel werk er zit in het maken van een boek en koester ik de verschillende ruggen en covers, gevuld met diverse soorten papier en inkt nog meer.
Een boekhandel is gevuld met liefde: liefde van de auteur voor de lezers, liefde voor de verhalen, liefde voor het vak. En dat is zo mooi!

Maar nu het ebook de kop heeft opgestoken, wijken mensen steeds vaker en eerder af van het echte boek. Een ebook is goedkoper in aanschaf; het enige wat je daarvoor hoeft aan te schaffen is een ereader (sommigen hebben zelfs de mogelijkheid tot verbinding maken met internet!). En natuurlijk een computer, als je die nog niet hebt en als je beschikt over een ereader zonder internetfunctie.
Ebooks zijn op vele sites te verkrijgen en mensen kijken steeds vaker op internet naar dat ene boek dat ze willen hebben, maar waarvoor ze liever niet al te veel willen betalen.
Of helemaal niets voor willen betalen. Deze dagen was het ebook flink in het nieuws; het schijnt dat er vele ebooks illegaal worden gedownload. Waarom? Omdat het downloaden nu eenmaal makkelijk is. Het is inmiddels ingeburgerd, kun je haast wel zeggen. En gratis! Dat je het risico loopt een virus mee te krijgen, daar wordt niet echt over nagedacht of je bent ervan overtuigd dat je virusscanner het er wel uitpikt dus "geen zorgen". Het gaat puur om dat ene gratis boek, of die vele gratis boeken die men op het oog heeft. 
Als het maar gratis is.

En dat is jammer. Er gaat veel tijd zitten in het schrijven van een boek, en dus ook in het schrijven van een ebook. Denk aan de research die een schrijver doet voor een verhaal, het uitpluizen, uitdenken en uitwerken van een plot, het bedenken van sterke personages die een lezer zullen vermaken met hun verhalen. Het steeds weer opnieuw laten lezen door proeflezers, deze feedback laten geven op het verhaal en deze feedback opnieuw verwerken, opnieuw en opnieuw, tot het verhaal echt af is.
En dan heb ik het nog niet eens over het uitgeven en de promotie van een boek dat ook energie en geld kost! 
Er zit veel liefde en energie in een boek, meer dan sommige mensen misschien denken. Auteurs schrijven omdat ze van het vak houden. Ze schrijven omdat ze zoveel gevoelens hebben die ze willen uiten. Ze schrijven omdat ze hun verhalen willen vertellen en delen. Ze schrijven voor hun fans, maar ook voor zichzelf.
Ze schrijven vol overtuiging en liefde aan hun verhalen. Maar dit wordt allemaal te vaak vergeten.

Ik lees zowel echte boeken als ebooks. Gekochte boeken en ebooks. Legale verhalen. Soms lees ik een gratis verhaal maar dat komt dan vanuit de auteur zelf of bijvoorbeeld een speciale actie.
Het maakt mij niet uit, ik vind het heerlijk om te lezen en er gaat een lichte voorkeur naar een echt boek, omdat ik dat vast kan pakken en het staat mooi in mijn kast, maar ebooks vind ik net zo fijn lezen. Het enige nadeel is alleen dat de batterij wel eens op het verkeerde moment leegraakt en dan moet ik geduld hebben. Maar als dat alles is?
Af en toe zou ik zo graag al die auteurs een hart onder de riem willen steken, zeggen hoe ik hun werk bewonder. Bij deze wil ik dan ook graag een aantal mensen bedanken:

Lieve auteurs, lieve mensen die aan die prachtige, spannende, ontroerende verhalen meewerken op welke manier dan ook, lieve uitgevers: weet dat jullie liefde beantwoord wordt! Bedankt voor alles. Bedankt voor het delen van de verhalen en het maken van de boeken. Ik hoop dat ik hiermee een stukje energie teruggeef, waarmee jullie alleen nog maar meer verhalen de wijde wereld in kunnen sturen!

Liefs,
Ivette, een Bookiemonster die elk verhaal wegsmult, zowel in echte vorm als in digitale.


3 opmerkingen:

 1. Goed stuk Ivette, helemaal mee eens!

  Ik heb je blog trouwens genomineerd heb voor de Liebster award. Dat is iets om kleinere blogs wat meer onder de aandacht te brengen. Jouw blog vind ik erg leuk en als je wilt mag je dus het awardje op de blog plaatsen en de vragen beantwoorden. Die zijn hier te vinden: http://daniellesabine.wordpress.com/2014/02/06/liebster-award/
  Groetjes, Daniƫlle

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Ivette,

  Wat heb je weer een mooie blog geschreven. Ik kan me helemaal vinden in wat je zegt :)

  Overigens wil ik nog iets toevoegen aan je relaas. Door de komst van het internet zijn grenzen vervaagd, maar mensen zijn zich daar niet altijd van bewust. Als een winkeldief met gestolen spullen thuis komt, zal niemand zeggen dat hij ze gratis heeft gekregen. Men zal zeggen dat hij ze heeft gestolen. Illegaal verkregen e-boeken zijn niet gratis. Het is stelen. Ik vind het jammer dat veel mensen zich dat niet beseffen. Het is zo ingeburgerd geraakt, dat mensen het amper nog door hebben. Wellicht dat hoge prijzen voor digitale content daaraan bijdragen; ik weet het niet.

  Lieve lezer, blijf dus alsjeblieft boeken kopen zodat wij schrijvers ze kunnen blijven maken!!!

  Groetjes, Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @ Daniellesabine: Wat lief, dank je wel!
  @ Marijke: je hebt helemaal gelijk! Alsof stelen via internet wel opeens legaal is... :(

  BeantwoordenVerwijderen