vrijdag 28 februari 2014

Book Talk: Recensie - Witte Kat, door Holly Black

Cassel, een jongen van zeventien, komt uit een familie van vloekwerkers - mensen die de macht hebben om met slechts één vingeraanraking emoties, herinneringen, geluk of zelfs een heel leven te manipuleren. Vloekwerk is verboden en de familie van Cassel bestaat uit bedriegers en oplichters. Cassel is geen vloekwerker, hij is de enige normale in de familie. Op een klein detail na: drie jaar geleden heeft hij zijn beste vriendin Lila vermoord. Sindsdien heeft Cassel zijn uiterste best gedaan om op te gaan in de menigte. Maar er komen barstjes in zijn façade wanneer hij begint te slaapwandelen. In zijn nachtmerries verschijnt steeds een witte kat die hem om hulp vraagt. Ook om zich heen ontdekt Cassel steeds meer verontrustende dingen, zoals het vreemde gedrag van zijn broers, die iets voor hem geheimhouden. Als Cassel vermoedt dat hij deel uitmaakt van een enorme zwendelarij, moet hij zijn herinneringen stuk voor stuk ontrafelen en de zwendelaars ontmaskeren.

Cassel vindt het eigenlijk maar niks dat hij de enige niet-vloekwerker is in zijn familie. Niet dat hij zo dol is op wat iedereen doet; zijn moeder zit niet voor niets in de gevangenis en zijn broers... tja, dat zijn gewoon zijn broers, met hun bepaalde streken. Toch moet Cassel altijd handschoenen dragen in een maatschappij waar iedereen handschoenen draagt, om in de menigte op te kunnen gaan. Personen zonder handschoenen zijn namelijk niet te vertrouwen. Je weet nooit wanneer ze je eventueel bewerken, soms zo vlug dat je het niet eens door hebt.
Dan begint Cassel te slaapwandelen, als kind deed hij dat wel vaker en hij dacht dat het over was. Dit keer loopt hij het dak van zijn school op en valt nog net niet naar beneden. Door dit incident wordt Cassel tijdelijk van school gestuurd en gaat men in beraad of hij er ooit nog wel terug mag en kan keren.
Cassel denkt veel na; voor hij begon te slaapwandelen, droomde hij over een witte kat die hem achtervolgde en hem zijn tong afbeet. Daarom was hij achter de kat aangelopen, en kwam uiteindelijk, net op tijd, tot stilstand op de rand van het dak. Hij heeft het gevoel alsof iemand hem bewerkt heeft, maar hoe? Niemand heeft hem aangeraakt!
Kort na dit incident, krijgt hij nog een droom over deze witte kat. Hij besluit alles tot op de bodem uit te zoeken. Waar zijn zijn broers mee bezig? Waarom houdt zijn opa hem continu bezig? En wat is er toch met die witte kat?

Het verhaal heeft een razendspannend plot. Als ik eenmaal aan het lezen was, wilde ik meer. Ik wilde gewoon weten hoe alles precies zat. Wie vertelt de waarheid, en wie vertelt leugens voor zijn eigen bestwil?
Het boek is echt gepuzzel tot het laatste stukje. Dit komt ook omdat je op sommige punten echt niet precies weet wat Cassel doormaakt. Is hij echt bewerkt? Zo ja, waarom? En zijn zijn herinneringen wel echt, of heeft iemand anders die in zijn hoofd geplant?
Wat ik ook interessant vond aan dit boek, was de rode draad door het verhaal heen: het gaat voornamelijk en vooral over vloekwerkers. Mensen die een bepaalde gave hebben, waarmee ze door middel van een simpele aanraking mensen kunnen manipuleren. Je hebt diverse soorten; de een is bijvoorbeeld een gelukswerker, de ander een doodswerker. Doordat je steeds meer te weten komt over deze vloekwerkers, ga je proberen bij iedereen uit te zoeken of zij een vloekwerker zijn, en als dit inderdaad volgens je vermoedens zo is, welk type vloekwerker dan wel.
De ene groep mensen wilt dat de vloekwerkers zich bekend maken, de andere groep (over het algemeen zelf vloekwerkers) werken dit liever tegen en houden zich koest. En dan heb je nog een kleine groep vloekswerkers die regelrecht uit een maffia-familie zouden kunnen komen; macht is alles voor ze, en dat zal iedereen weten ook. De familie van Cassel is ergens wel zo'n soort van maffia-familie en dat hield de spanning en de vaart in het verhaal.

Soms vond ik bepaalde gebeurtenissen ietwat warrig overkomen, waardoor ik stukjes soms opnieuw moest lezen om erachter te komen wat er nu eigenlijk precies was gebeurd, maar verder vond ik dit echt een heel leuk boek! Ook dit boek is weer het begin van een trilogie en ik ben benieuwd welke situaties en verrassingen het leven nog meer in petto heeft voor Cassel!


Uitgeverij: Van Goor
ISBN: 9789047517009

3 opmerkingen:

  1. het lijkt mij echt een super leuk en spannend boek om te lezen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh hier ben ik wel erg benieuwd naar! Hij staat helaas met nog honderden anderen op mijn tbr-lijstje te wachten ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik vond hem zelf een beetje tegenvallen, al kijk ik toch uit naar deel 3.

    BeantwoordenVerwijderen