zaterdag 4 januari 2014

Book Talk: Recensie - De Boekendief, door Markus Zusak



Nazi-Duitsland, 1939.
Het leven van Liesel Meminger verandert op slag als ze wordt opgenomen in een pleeggezin. Liesel scharrelt een karig bestaan bij elkaar door boeken te stelen. Met behulp van haar pleegvader die accordeonist is, leert ze lezen en ontwikkelt ze een passie voor boeken en taal. Al snel steelt ze boeken uit de smeulende restanten van de boekverbrandingen door de nazi's en uit de bibliotheek van de vrouw van de burgemeester. Maar het zijn gevaarlijke tijden. Als het pleeggezin van Liesel een Jood in de kelder verbergt, gaat er een wereld voor haar open, maar ook dicht...



Liesel Meminger haar leven staat op z'n kop. Haar broertje overlijdt, en haar moeder ziet ze nooit meer, als zij intrekt bij haar nieuwe familie. Een pleeggezin. Eigenlijk weet ze niet goed wat ze hier doet, ze heeft nergens zin in. Haar broertje komt toch niet meer terug, en hoe het precies met haar moeder zit weet ze ook niet. Toch zou ze er nu mee moeten leren leven dat ze met een nieuwe man en vrouw zou gaan samenwonen, die zij Papa en Mama moet noemen.
Stukje bij beetje begint ze haar draai te vinden in haar nieuwe leven. Ze krijgt een hechte band met Papa, die accordeonist is en schilder. Ze brengen veel tijd met elkaar door. Op een dag ontdekt Papa het boek dat Liesel stiekem heeft meegenomen op de dag dat ze afscheid nam van haar broertje. Het boek lag op straat, verloren, niemand had het door en zij heeft het toen meegenomen. Niet dat ze kon lezen, maar ze had gevoeld dat ze het boek mee moest nemen. Papa leert haar lezen, en vanaf het moment dat Liesel op een dag een boek uit de smeulende as redt, is zij 'De Boekendief'.
Dan ontfermt de familie zich plots over een nieuw gezinslid, een gezinslid die op de vlucht is. Max. Een Jood. Dat is het begin van een leven gevuld met vele geheimen voor de jonge Liesel.
En dan breekt ook de oorlog nog uit. Hoe zou het verder gaan met Liesel, haar Papa en Mama en Max? En niet te vergeten met de beste vriend van Liesel, Rudy? De jongen met wie ze kattenkwaad uithaalt, de jongen wie zij uitscheldt als hij hetzelfde bij haar doet maar bij wie ze zich echt op haar gemak voelt?

Na het zien van de filmtrailer die in 2013 uitkwam, was ik verkocht; de beelden ontroerden mij zoals woorden mij ook emoties kunnen laten voelen. Ik had het boek nog geeneens gelezen, wel al vaker voorbij zien komen maar ik had het op een of andere manier nooit in mijn handen gehad om mee te nemen. Precies iets wat Liesel, De Boekendief wel zou hebben gedaan, dat weet ik zeker.
Dus toen ik de trailer had gezien, wist ik voor de volle 100% zeker dat het boek echt de moeite waard was om aan te schaffen, en op een gelukkige dag kocht ik het dan ook daadwerkelijk.
Het boek heeft wel een tijdje in mijn kast gestaan, omdat ik nog zo ontzettend veel andere boeken had om te lezen, en ergens had ik een vreemd gevoel. Het was een boek over oorlog, en eigenlijk vind ik oorlogsboeken niet zo fijn om te lezen. Toch bleef dit boek mij trekken.
Eind 2013 trok ik de stoute schoenen aan en besloot dat het tijd werd voor dit boek. En daar heb ik absoluut geen spijt van gehad; ik durf zelfs te zeggen dat het een van mijn favoriete boeken is geworden.

Het verhaal wordt verteld door De Dood. Het verhaal over Liesel, haar oude en nieuwe leven, worden op een prachtige manier verteld. Het is alsof jijzelf als lezer door de ogen van De Dood meekijkt naar het leven wat zich voor hem afspeelt, tijdens zijn tochten om de doden op te halen. Hij vertelt niet alleen over het leven van Liesel, maar ook over dat van de andere personages. Papa, Mama, Rudy, Max; elk leven zij hun eigen leven, wat tot een geheel wordt versmolten. Papa, die 's avonds tot laat weg blijft met zijn accordeon, Mama die iedereen uitscheldt omdat dat voor haar haar manier van praten is. Rudy, die stiekem net zo'n goede hardloper zou willen zijn als Jesse Owens, zijn grote held. Max, die niet precies weet hoe hij zijn verhaal aan Liesel kan vertellen en dit op een gegeven moment doet door middel van boekjes, gevuld met tekeningen en stukjes tekst die hij voor haar maakt. De vrouw van de burgemeester, die een hele kamer vol met boeken heeft staan waar Liesel steeds maar weer heengetrokken wordt.
Elk personage heeft zijn of haar eigen verhaal, maar toch vloeit alles in een geheel. Dat maakte dat ik nooit verveeld raakte tijdens het lezen, ik was te benieuwd hoe het verder ging met ieder van hen.

Ja, uiteindelijk blijft het wel een oorlogsverhaal en ik moet zeggen dat ik kippenvel kreeg op bepaalde momenten. Maar wat ik zo interessant vond is hoe het verhaal verteld werd. Vanuit welk standpunt het verhaal verteld werd; Liesel, haar Papa en Mama waren wel Duitsers. Hoe hielden zij zich staande in die periode toen zij een Jood verstopten in hun huis? Ook hier zit weer een verhaal achter, maar ik vind dat ik nu meer dan genoeg over het verhaal heb verteld.
Het is een verhaal dat je zelf moet beleven, zonder dat er teveel verklapt is.
Ik ben ook zeer benieuwd hoe de verfilming is. Als deze net zo sterk is als de trailer en het boek, die voor mijn idee goed overeenkwamen, wordt het een film om niet gauw te vergeten, net zoals het boek.
Onvergetelijk mooi.


Uitgeverij: The House of Books (www.thehouseofbooks.com)
ISBN: 9789044334074

4 opmerkingen:

  1. Ontzettend mooi boek is dat hè? Ik heb hem al een tijdje geleden gelezen en ik was dus ook heel blij toen ik hoorde dat hij verfilmd gaat worden. Ben benieuwd!! De trailer ziet er in ieder geval veelbelovend uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bij mij staat hij nog op de plank om te gaan lezen!! ben benieuwd!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @ Danielle: Ik vond hem prachtig!
    @ Marl127: Veel leesplezier gewenst, alvast! ;)

    Bedankt voor jullie reacties ^^

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik wil deze echt heel graag een keertje lezen.

    BeantwoordenVerwijderen