zondag 26 januari 2014

Book Talk: Recensie - De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween, door Jonas Jonasson
Allan wordt 100 en dat wordt groots gevierd in het bejaardenhuis, behalve dan dat de jarige het op zijn heupen krijgt en kort voordat het feest losbarst, vertrekt. De tijd die hem rest kan hij beter besteden, vindt hij en hij klimt uit het raam en verdwijnt. Pers en wethouder hebben het nakijken. 

Vanaf het moment dat Allan het bejaardenhuis verlaat, wordt 'De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween' een soort roadtrip waarbij de lezer de memorabele avonturen van de 100-jarige meemaakt. Memorabele momenten uit zijn eigen leven én die van de twintigste-eeuwse geschiedenis passeren de revue, met Allan als wel heel bijzonder gezelschap.
Vergeet Cor en Don, vergeet Harry.
Maak kennis met jullie nieuwe reisleider Allan!

Allan wordt 100 en heeft eigenlijk helemaal geen zin in al die poespas die daaromheen draait. Hij handelt op instinct en klimt uit het raam, als er niemand in de buurt is. Daar begint zijn grote avontuur, waarin hij in aanraking komt met een bende (mét eigen kleding!), een snackbar-eigenaar en een vrouw met een wel heel uniek huisdier! Dit is maar een greep van de diverse personages die hij tegenkomt en met wie hij stuk voor stuk een eigen band opbouwt.

Het verhaal van Allan neemt je mee op zijn huidige reis, maar ook zijn verleden wordt verteld. Zo kom je erachter dat Allan veel meer gezien en meegemaakt heeft dan je op eerste gezicht zou denken.
Hij heeft zelf niet veel met politiek, wilt er liever ook totaal niet over praten, en toch weet hij door de situaties waarin hij belandt in aanraking te komen met hoge politieke leiders van over de hele wereld.
Hoe probeer je deze mensen die je wel heel aardig vindt, vooral als ze je een borreltje of twee aanbieden, tevreden te houden en niet tegen het verkeerde been te stoten? Is dat mogelijk?
Ook voor deze antwoorden heeft Allan zijn eigen oplossingen, waarmee hij toch steeds weer mensen tevreden stemt, en daarmee ook zichzelf.

Dit is een minder lange Book Talk dan dat jullie van mij gewend zijn. Dit komt omdat dit boek een beleving op zich is. Je moet het zelf lezen, ervaren, beleven. Ga op reis met Allan en laat je verrassen! Je zult er geen spijt van krijgen.
Ik merkte dat ik geregeld grinnikend op de bank zat door de bizarre wendingen die het avontuur nam en de opmerkingen die de personages maakten. En ook al ben ik niet de persoon die beschikt over alle politieke kennis, ik heb echt genoten van de politieke personages die langskwamen en die stuk voor stuk Allan voor hun karretje probeerden te spannen.
Een verhaal om van te genieten!
Misschien zelfs wel met een borreltje. Of twee.

Uitgeverij: Signatuur (www.uitgeverijsignatuur.nl)
ISBN: 9789056724450

1 opmerking:

  1. Geweldig boek!! Ik heb er van genoten!! (en ook nog wat van geleerd!!)

    BeantwoordenVerwijderen