maandag 20 oktober 2014

Book Talk: Recensie - Het Wisselkind, door Philippa Gregory

We schrijven het jaar 1453 en alle tekens wijzen erop dat het einde van de wereld nabij is.

Nadat hij beschuldigd is van ketterij en uit het klooster wordt gestuurd, wordt de knappe en intelligente Luca Vero ingeschakeld door een mysterieuze man om verslag uit te brengen over het einde der tijden in Europa. In opdracht van de Orde der Duisternis krijgt hij instructies om het kwaad in al zijn vormen in kaart te brengen.

Na het overlijden van haar vader krijgt de bloedmooie 17-jarige Isolde tegen haar wil in de leiding over een klooster. Wanneer de zusters tot waanzin worden gedreven door vreemde visioenen en bloedende wonden, beschuldigen ze Isolde van hekserij. Luca wordt erop uitgestuurd om de zaak te onderzoeken, maar wordt zelf heen en weer geslingerd tussen zijn gevoelens voor Isolde en zijn verantwoordelijkheid als onderzoeker voor de Orde...
*****

Wat een interessant en heerlijk vernieuwend concept is dit! Voor mij althans. Dat was de eerste gedachte nadat ik het boek dichtsloeg. Het is een totaal ander soort boek in het Young Adult-genre dan dat wij met z'n allen gewend zijn!
Het verhaal speelt zich af in het verre verleden, een tijd waarin mensen geloofden in heksen, wezens die er niet konden of mochten zijn en waarin men veel waarde hechtte aan het geloof. Een periode waarin ketterij een grote rol speelde, waar iedereen bang was voor een valse beschuldiging en bang voor de toekomst die misschien niet meer zou bestaan. Mensen die niet bekend waren in de dorpen werden niet direct vertrouwd, en in de dorpen zelf was het vooral "ons kent ons".
Deze gehele sfeer zorgde ervoor dat ik direct in het boek werd gezogen.

Dit boek bezit verschillende en uiteenlopende personages, die elkaar precies aanvullen waar ze aanvulling nodig hebben. Hoofdzakelijk wordt het verhaal verteld uit twee karakters: Luca en Isolde. Naast Luca bevinden zich broeder Peter, die hem helpt de verslagen uit te brengen aan de heer van de Orde, en knecht Freize, die op zijn manier ook een steentje wilt bijdragen aan de onderzoeken die komen gaan. Isolde leeft al zolang ze zich kan herinneren samen met Ishraq, een vrouw met een eigen wil en gevuld met beschermende gevoelens tegenover haar vriendin.
De wegen van de twee hoofdpersonages kruisen elkaar op het moment dat Luca onderzoek moet verrichten in het klooster waar Isolde moeder-overste is, en vanaf dat moment weet je als lezer gewoon dat er wel iets moet gebeuren tussen die twee. Of dat gebeurt en wat er gebeurt laat ik even in het midden; ik weet in ieder geval dat ik zelf deels door wilde lezen vanwege de band die zij samen lijken op te bouwen: beiden een persoon met een eigen wil, al hebben ze tevens ieder een eigen taak om te vervullen en staan die taken als een soort barrière tussen hen in.
De diverse personen om hen heen maken het verhaal afwisselender, ze gooien er een vleug humor in - ik heb echt geregeld gelachen om bepaalde opmerkingen van Freize -, en elk personage heeft zijn eigen specialiteiten en eigen geheimen. Er is een groei in de personages te zien die je soms verrast en daardoor raakte ik als lezer nog meer geprikkeld, op een positieve manier dus. Ik ben in ieder geval vergroeid geraakt met deze karakters, en ik ben dan ook echt benieuwd hoe zij zich verder zullen ontwikkelen in de komende avonturen.

Dit boek is zeker een aanrader voor mensen die houden van historische verhalen, maar ook zeker voor mensen die hier onbekend mee zijn, net als ik. Ik las en leerde nieuwe dingen, wat ik gelijk weer een dik pluspunt vond overigens, want daarmee onderscheidt het boek zich echt van de rest!
Het is een historisch verhaal waarin een mysterieuze twist verweven zit en een tikkeltje romantiek af en toe om een hoekje komt kijken. De schrijfstijl is goed te volgen, het verhaal zelf zit vol details zodat je goed kon inbeelden hoe alles eruit zag in die tijd.
Ik waande mij echt naast de personages op hun tocht. Ik voelde hun spanning, hun vermoeidheid, hun gevoelens naar elkaar onderling. Ik dacht mee tijdens de inquisities en wilde de personages helpen wanneer ik dacht dat ik de oplossing gevonden had; zo erg zat ik in het verhaal. Na afloop kon ik dan ook niet wachten op het volgende deel, want ik wilde verder met de trektocht op weg naar de nieuwe mysteries die Luca, Isolde, broeder Peter, Freize en Ishraq zouden tegenkomen.

Als jullie nieuwsgierig geraakt zijn naar dit boek: het is vanaf nu verkrijgbaar! Net als deel twee, Stormbrengers, en echt waar: als je Het Wisselkind koopt, neem Stormbrengers dan ook direct mee. De kans is namelijk zeer aanwezig dat je na het dichtslaan van dit eerste deel net zo hard meewilt op het volgende avontuur als dat ik wilde.


*Hierbij wil ik uitgeverij Deltas hartelijk bedanken voor het recensie-exemplaar.*
Uitgeverij: Deltas
ISBN: 9789044739374

1 opmerking:

  1. Heey Ivette! Mooie recensie met goede onderbouwing! Ik vind het ook een supertof boek! Groetjes Marijke

    BeantwoordenVerwijderen