vrijdag 4 april 2014

Wie ben ik - Leesgewoontes Tag

Ik vond het weer eens tijd voor een stukje over mijzelf. Vandaag beantwoord ik een aantal vragen over mijn leesgewoontes in de "Wie ben ik"-rubriek.
Deze tag vond ik onder andere op Zon en Maan.

Veel leesplezier!

***

Heb je een speciale plaats in huis waar je graag leest?
Nee. Het maakt mij niet uit waar ik lees, of het nou aan de tafel is, in de stoel, (languit) op de bank of in mijn bed, desnoods in de keuken! Waar ik maar kan lezen, elke plek vind ik prima. Gelukkig maar, want stel dat ik maar één plek had en die was bezet... Nee hoor. Zet mij maar ergens neer met een boek en ik vermaak mij wel!

Gebruik je een boekenlegger of gewoon een stukje papier?
Vroeger had ik niet veel boekenleggers, en dan gebruikte ik makkelijker een stukje papier of een opgevouwen notitieblaadje. Tegenwoordig heb ik een aantal boekenleggers, en soms wissel ik een beetje om. De ene keer gebruik ik een boekenlegger van de boekhandel zelf, de andere keer een boekenlegger die ik ergens mee vandaan heb genomen of die ik heb gekregen, zoals mijn "Four-Divergent"-boekenlegger!Stop je gewoon met lezen, of moet je perse doorlezen tot je het hoofdstuk uit hebt?
Het liefst lees ik een hoofdstuk uit voor ik stop om welke reden dan ook. Maar als ik een keer geen tijd heb om het hoofdstuk uit te lezen, vind ik het ook geen probleem om te stoppen.

Eet of drink je tijdens het lezen?
Thee met een koekje gaat wel makkelijk tijdens het lezen! Of een glas limonade of water. Ik lees niet tijdens het nuttigen van een maaltijd, uit angst dat er dan juist net zo'n spettertje vet of iets dergelijks zal ontsnappen van mijn bord en op het boek beland! Ook als ik iets drink, kijk ik uit voor mijn boek. Oh wee als er iets gebeurt met mijn boek...!Luister je muziek of kijk je televisie tijdens het lezen?
Het ligt aan mijn bui. De ene dag kan ik mij makkelijker afsluiten voor geluiden van buitenaf, de andere dag word ik gek van elk geluid, al is het nog zo zacht. Als ik in de tuin lees, heb ik vaak wel oortjes en muziek in terwijl ik lees, omdat ik mij dan makkelijker kan concentreren. Dan schrik ik ook wat minder van al die zoemende beesten en gil-blaf-klus-geluiden, haha! En de ene keer luister ik dan naar een instrumentale soundtrack, de andere keer kan ik wel een normale "zang-cd" opzetten.

Lees je één boek of meerdere tegelijk?
Op het moment lees ik dus twee boeken tegelijk. Eerder vond ik dit altijd wel lastig, want hoe raar het misschien ook klinkt: het voelt als "cheaten". Alsof ik het ene boek verraad, doordat ik in een ander boek tegelijkertijd bezig ben. Maar daar heb ik mij nu overheen gezet en kan ik van beide boeken genieten. Ik geef ze zoveel aandacht als ik kan!

Lees je alleen thuis, of ook ergens anders?
Ik lees veelal thuis, maar lezen in de bus of in de trein vind ik ook heerlijk. Het maakt mij eerlijk gezegd niet zoveel uit waar ik lees, als ik maar kan lezen!

Lees je hardop of lees je in je hoofd?
Ik lees hardop in mijn hoofd. Ik heb hier eens een leuk gesprek over gehad op Twitter en ik was blij dat ik niet de enige was die dit "probleem" heeft. Niet dat het een echt probleem is, ik kan er alleen niets aan doen. Het is alsof iemand mij het verhaal voorleest in mijn hoofd. Dit heb ik altijd al ervaren tijdens het lezen en ik denk ook niet dat dit zal veranderen.

Lees je vooruit, of sla je weleens pagina's over?
Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik wel eens vooruit lees. Tja... ik had het toevallig van de week nog met The Elite van Kiera Cass, die ik aan het lezen ben. Het heeft mij niets opgeleverd, omdat ik niet te ver vooruit wilde lezen, en ik weet dat er nog een vervolg komt dus ergens weet ik wel hoe het gaat met de hoofdpersonages natuurlijk, maar toch had ik die drang, want iets/iemand zat mij niet lekker...
Ik ben niet iemand die dan ook verderop in het boek verder gaat lezen, trouwens. Als ik een boek lees, wil ik wel elke bladzijde gelezen hebben!
Oh ja, en in Nieuwe Maan heb ik wel doorgebladerd naar het einde.... (ik heb het einde gelezen en daarna ging ik pas verder waar ik echt gebleven was). Je bent team Edward, of je bent het niet, hè!Hou je je boeken graag nieuw, of vind je het niet erg als de zijkant 'cracked'?
Natuurlijk wil ik ze in het begin zo netjes mogelijk houden, maar bij mij lukt het gewoon niet om een boek niet te laten "knakken". En ergens vind ik dit ook geeneens zo heel erg; het laat zien dat het boek gelezen is, en van sommige boeken die ik heb kun je af zien dat ze juist heel vaak gelezen zijn! Dat vind ik dan juist weer mooi. Een boek is om gelezen te worden, en als er dan een knak in de rug komt, so be it. Zolang het boek maar niet in tweeën breekt!

Schrijf je in boeken?
Nee! Hooguit mijn naam aan het begin van het boek, als ik het boek in kwestie bijvoorbeeld uitleen. Maar verder kan ik het niet over mijn hart verkrijgen om in een boek te schrijven. Als ik een mooie quote wil bewaren, schrijf ik het over in een schriftje, schrijf ik het vlug op een notitieblaadje of ik zet een notitie in mijn telefoon.
(Of het moet ooit zo zijn dat ik mijn eigen verhalen zou gaan signeren, maar dan schrijf je niet midden in het verhaal zelf natuurlijk ;) Maar dat is voor nu allemaal een grote droom.)
Dit was het weer voor deze keer.
Tot de volgende "Wie ben ik-Tag!"

4 opmerkingen:

 1. Je bent inderdaad niet de enige die hardop in je hoofd leest. Ik ben ook zo eentje. Kan er niets aan doen, als ik het niet doe, sla ik niet op van wat ik gelezen heb.
  alleeb hardop lezen word bij mij niets, het klunkt niet. Mijn moeder kan bijvoorbeeld altijd horen als ik het niet begrijp... hehe

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Interessant! Dat hardop lezen in je hoofd dat ken ik wel! Dat doe ik ook namelijk. Om de een of andere reden neem ik het anders ook niet echt op, en moet ik het stukje opnieuw lezen. Daarom is het ook altijd druk bij mij 'binnen', haha
  En thee met een koekje (of meerdere koekjes :P) hoort er natuurlijk ook bij!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk om te anderen hun leesgewoonten te ontdekken. Lijkt me ook een toffe tag om in te vullen.

  BeantwoordenVerwijderen