maandag 17 maart 2014

Book Talk: Recensie - The 5th Wave, door Rick Yancey

The 1st Wave: Took out half a million people.
The 2nd Wave: Put that number to shame.
The 3rd Wave: Lasted a little longer, twelve weeks... Four billion dead.
The 4th Wave: You can't trust that people are still people.

And the 5th Wave?
No one knows. But it's coming.

On a lonely stretch of highway, Cassie runs. Runs from the beings that only look human, who have scattered Earth's last survivors.
To stay alone is to stay alive, until she meets Evan Walker. Beguiling and mysterious, Evan may be her only hope.
Now Cassie must choose: between trust and despair, between defiance and surrender, between life and death.

De wereld wordt in golven aangevallen. De stroom valt uit; echt alle stroom. Vliegtuigen storten uit de lucht, auto's botsen op elkaar, rijden niet meer. En dit is maar het begin, de eerste golf.
De strooptocht, georganiseerd door "the Others", zoals Cassie ze noemt, is begonnen. Het gevecht om de Aarde is begonnen en zal niet afgelopen zijn tot er een uiteindelijke winnaar is. Hoe dan ook.
Het zet het leven van Cassie, haar familie, en de rest van de wereld compleet op z'n kop. Waar men zich eerder druk maakte over huiswerk, over het dagelijks werk of een geheime schoolcrush, maakt de mens zich nu zorgen om zichzelf. Wat gaat er gebeuren? Hoe gaan ze dit overleven? Is er ├╝berhaupt wel een kans om dit te overleven?
Als er dan ook nog eens een dodelijke ziekte uitbreekt, is men ten einde raad. De moeder van Cassie overlijdt aan deze mysterieuze ziekte, net als de vele andere slachtoffers, en Cassie zal voor haar broertje en haar vader gaan zorgen, zolang het kan. Als zij vervolgens als gezin uit elkaar worden gerukt door soldaten ter plaatse - een grote, gele schoolbus die om een of andere reden nog wel kan rijden komt de overgebleven kinderen ophalen, op weg naar een veilige plek-, en Cassie de belofte maakt haar broertje Sammy op te komen zoeken op de plek waar hij heen gaat, geeft hij haar zijn teddybeer. Zij moet goed voor de beer zorgen. Het laatste beeld wat Cassie heeft van haar broertje zijn zijn grote ogen, die haar nastaren als de bus wegrijdt naar een andere bestemming. Dan volgt er nog meer chaos.
Cassie slaat op de vlucht na een complete, onverwachte aanval op het gebied waar zij en haar familie en andere overlevenden verbleven. Haast niemand overleeft deze aanval, ook haar vader niet. Ze staat er nu alleen voor, samen met Sammy, die ergens anders op zijn zus zit te wachten.
Het wordt een survivaltocht met dodelijke kanten, een tocht vol mysteries, geheimen, oude bekenden en beloftes. Beloftes zijn namelijk de enige steunpunten die nog over zijn in deze chaos en die een mens overeind kan houden.

Het boek is echt verslavend spannend. Ik moest wel even wennen aan de manier waarop het verhaal verteld werd; dat kwam niet door de personages zelf, maar doordat de hoofdstukken in het begin niet echt iets loslaten over wie er nu aan het woord was. Soms had ik niet direct door over wie het hoofdstuk nu precies ging, maar op een gegeven moment had ik de rode draad te pakken en kon ik ook de namen van de hoofdstukken een plaats geven bij de desbetreffende persoon.
Cassie, Sammy, Evan en Ben zijn stuk voor stuk sterke karakters, met ieder een eigen verhaallijn, die uiteindelijk allemaal samen lijken te komen.
Elk heeft een belofte afgelegd, zowel aan levende personen als aan de doden, en juist deze beloftes houdt ze op de been. Het is een van de sleutelwoorden in het boek en dat ze verbindt. Cassie, de grote zus van Sammy, die voor hem zou gaan zorgen maar die zonder dat ze dat samen willen van haar wordt afgepakt. Ze zal hem vinden, hoe dan ook. Sammy zal sterk blijven tot het moment dat hij Cassie weer ziet, want hij zal haar ooit weer zien, dat heeft ze beloofd. Evan Walker, de jongen die geruisloos kan lopen over de bladeren op de grond, zonder aarzelen kan schieten, Cassies leven redt en haar de kriebels bezorgt, draagt een groot geheim met zich mee. En Ben Parish, de geheime schoolcrush van Cassie aan wie zij het nooit heeft opgebiecht wat zij voor hem voelt: hij wordt klaargestoomd voor de strijd tegen de buitenaardse invasie. Hoe meer er duidelijk wordt over elk personage, hoe helderder het verhaal wordt en het je laat hunkeren naar meer.

Het boek draagt uit dat het goed is om beloftes te maken, maar soms is het beter ze te breken. Soms is het nodig andere keuzes te maken dan die je anders zou maken, puur om te overleven en veranderingen in gang te zetten.
Wat ik hier ook mooi aan vond is de teddybeer die voor Cassie centraal staat als een soort verzamelpunt van troost, hoop en houvast. Zolang ze de teddybeer bij zich heeft, voelt ze zich gesterkt om haar broertje te gaan zoeken, te vinden en samen te vluchten naar welke plek dan ook.
Het leven is gevaarlijker dan ooit, sinds the Others zijn binnengevallen op Aarde. Vrienden veranderen in vijanden, vijanden blijven vijanden, tot het moment dat je merkt dat ze eigenlijk je beste vrienden zijn op dat ene moment dat je iemand nodig hebt.

Ik heb het boek in een speer uitgelezen en ik ben razend benieuwd naar het volgende deel. Het verhaal had zo zijn donkere, creepy kanten en hoewel ik niet van de enge films/boeken ben, vond ik het bij dit boek helemaal niet erg dat het her en der zo duister en creepy was. Integendeel!
Het einde laat genoeg vragen over voor de lezers om ze te laten smachten naar meer. Zeker een aanrader!


Uitgeverij: Penguin
ISBN: 9780141345833

1 opmerking:

  1. Het is al een tijdje geleden dat ik dit boek las, maar ik heb er toen ook erg van genoten!

    BeantwoordenVerwijderen