maandag 10 februari 2014

Book Talk: Recensie - The Maze Runner, door James Dashner


When the doors of the lift crank open, the only thing Thomas can remember is his first name. But he's not alone. He's surrounded by boys who welcome him to the Glade, an encampment at the centre of a bizarre and terrible maze.

Like Thomas, the Gladers don't know why or how they came to be there, or what's happened tot the world outside. All they know is that every morning when the walls slide back, they will risk everything to find out.


Thomas wordt wakker in een donkere, kille, metalen ruimte wat lijkt te werken als een lift. Het enige wat hij zich herinnert is zijn naam, verder weet hij niets over zijn leven, laat staan over hoe hij hier terechtgekomen is.
Op het moment dat de lift tot stilstand komt en de deuren boven zijn hoofd zich openen, begint zijn nieuwe leven als "Newbie" in het leven van de Gladers. Stuk voor stuk jongens, die op een ruwe vlakte hun bestaan hebben opgebouwd vanaf het moment dat ook zij met die lift in dit gebied zijn beland. Zij hebben geen herinneringen aan hun oude leven, weten niet veel meer dan hun naam. Net als Thomas. Ze verbouwen hun eigen voedsel, zorgen dat het leven op rolletjes loopt om zo te overleven. Iedereen heeft zijn eigen taak.
En je hebt de Runners. Zij rennen elke dag door het labyrinth waardoor zij zijn omsingeld, het doolhof dat zich verschuilt achter de hoge muren die hun leefterrein afschermen, op zoek naar de uitgang van hun bestaan. Zij beginnen met hun dagtaak wanneer de stenen deuren openschuiven, en zorgen ervoor dat ze voor het sluiten van deze deuren weer terug zijn, want het leven in het labyrinth zelf is niet lang vol te houden. De Grievers liggen daar 's nachts altijd op de loer.
Wanneer een van de jongens wordt gepakt door een van deze wezens en vage herinneringen terugkrijgt, geeft hij Thomas de schuld van het leven waarin zij allemaal verkeren.
Thomas probeert koste wat kost zijn naam te zuiveren maar heeft zelf ook geheimen die hij niet zomaar bekend maakt.

Het verhaal is spannend vanaf het begin. Het enige waar ik aan moest wennen was het eigen taaltje die de Gladers hebben ontwikkeld. Soms moest ik een zin meerdere keren lezen om te begrijpen wat ze precies bedoelden, maar toen ik er eenmaal aan gewend was vond ik het juist leuk dat ze eigen woorden gebruikten. Het gaf de personages meer "echtheid". Thomas is een jongen die graag alles uit wilt zoeken en alles wilt weten wat er te weten valt. Zijn drang naar het worden van een Runner stroomt in zijn bloed en hij kan niet wachten om met deze taak te beginnen. Zijn ontdekkingstocht houdt de lezer in zijn ban, het verhaal is goed opgebouwd, genoeg spanningsbogen om de lezer door te laten lezen en enkele onverwachte wendingen.
De hoofdstukken zijn niet al te lang, wat ik zelf erg prettig vond omdat ik niet altijd de kans heb om door te kunnen lezen en ik stop liever per hoofdstuk dan ergens halverwege een bladzijde.
Het verhaal was vernieuwend. Ik vond het gegeven van een nieuw leven opbouwen terwijl je omringd bent door hoge, dikke muren en geen herinneringen hebben heel interessant.
Ik ben dan ook erg benieuwd naar de verfilming van dit boek, die dit jaar in september uit zal komen. (let wel: de datum was eerst eerder gepland, maar ze zijn nog hard bezig alles goed te krijgen met special effects etc dus het kan zijn dat de datum nog verandert.)


Uitgeverij: The Chicken House
ISBN: 9781908435132

Geen opmerkingen:

Een reactie posten