Pagina's

maandag 23 mei 2022

Recensie - Een streepje tegen, door Wendy de Liefde


Als na een jarenlange zoektocht De Ware eindelijk op Sarahs pad komt, is de weg naar haar ultieme droom - moeder worden - nog maar kort. Dénkt ze. Dan blijkt die route meer hobbels te kennen dan ze van tevoren had ingecalculeerd...

Wat volgt is een ploeterende zoektocht, waarin Sarah voor grootse beslissingen komt te staan. Want wat als De Ware toch niet De Ware blijkt te zijn? En wat als je hoofd en hart allesbehalve op één lijn liggen met elkaar? Lukt het haar om, ondanks alle tegenslagen, haar droom te verwezenlijken?

Een meeslepend verhaal over (zelf)liefde, vriendschap en acceptatie.



Een streepje tegen is een meeslepende feelgood met een zeer realistisch randje. Sarah, in het begin nog wat onzeker maar vastbesloten haar beste beentje voor te zetten, neemt de lezer mee op haar avontuur met potentiële liefdes-voor-altijd, haar werk, waar ze stiekem niet meer de voldoening uit lijkt te halen die ze zoekt, maar vooral neemt ze de lezer mee haar hart in: haar diepgewortelde wens om moeder te worden is groot, groeit nog altijd; tegelijkertijd hoort ze bij zichzelf de klokken aftikken. Tijd is kostbaar! Maar wanneer ze het voor haar gevoel eindelijk voor elkaar heeft, slaat haast onwerkelijk nieuws in als een bom en moet ze voor het eerst grote keuzes maken. Andere keuzes. Keuzes waarover ze nooit eerder op die manier heeft nagedacht, maar vooral keuzes waarbij ze zichzelf niet uit het oog wilt verliezen. Lukt het haar om haar hart te blijven volgen, ookal zegt haar hoofd soms ook wijze dingen, en eindelijk haar eigen weg te volgen?


Gaandeweg het verhaal groeit Sarah tot de sterke vrouw die ze aan het eind van het geschreven verhaal geworden is. Ze is sterker in haar schoenen gaan staan, durft veel meer voor zichzelf op te komen en te zeggen waar het op staat, zonder de ander hiermee onderuit te schoffelen. Hierdoor blijft ze zeer dichtbij de Sarah die ze altijd al is geweest maar nooit heeft laten zien.

Maar niet alleen Sarah maakt een groei van jewelste door. Ook de mensen om haar heen vormen zich tot de personen die ze (eigenlijk) zijn, leren voor anderen open te staan en hierdoor communiceert het gemakkelijker en eerlijker naar elkaar in zowel vriendengroep als familie. Dit vond ik heel fijn om te lezen. Het maakt het boek menselijk en het zal mensen raken, op welke manier dan ook.


Auteur Wendy de Liefde heeft met Een streepje tegen een meeslepend verhaal geschreven, dat je maar door en door blijft lezen, omdat je zo graag wilt weten hoe het verdergaat met Sarah en de mensen om haar heen. Doordat het verhaal meerdere oogpunten laat zien, begrijp je als lezer, hoe verder je in het verhaal komt, beter waarom men handelt en denkt zoals hij of zij doet. Dit maakt het boek zeker nóg een stukje sterker in mijn ogen. Een verhaal heeft niet maar één kant en één soort gevoel, ieder beleeft het op zijn of haar eigen manier en als je hiervoor openstaat, is er soms meer mogelijk en veel meer herkenbaarheid in ieder leven dan je ooit had gedacht. Dit heeft ze zeer goed weten te omschrijven, en dit met haar vlotte, prettige schrijfstijl tezamen maakt dat je door het verhaal heen vliegt en het omarmt.


Hoewel het hier en daar soms net iets te snel/rommelig aanvoelde, wat overspringen van situatie naar situatie betreft, klopte het allemaal wel: het echte leven gaat ook niet volgens vaste regels en loopt niet alleen maar over kaarsrechte paden, maar loopt ook lukraak door- en over zichzelf heen. Ook dit punt laat het verhaal levendig voelen en heeft mij verder niet gestoord tijdens het lezen.


Na het omslaan van de laatste digitale pagina, heb ik het een en ander even laten bezinken. Het verhaal heeft mij op een bijzondere manier geraakt en ik kan alleen maar denken: wat een kracht! 

Één ding is zeker: het is heel goed en zo belangrijk dat dit boek er is! Ik weet zeker dat dit verhaal helpt het thema - wat als kinderen krijgen op de normale manier om wat voor reden dan ook niet lukt, maar op een andere manier eventueel wel, met de nodige risico’s in het achterhoofd gehouden - bespreekbaar te maken en bespreekbaar te houden. Want ik ben ervan overtuigd dat men met dit verhaal een stukje hoop weet te vinden, hoe moeilijk de situatie ook is.



Hierbij wil ik uitgeverij Dutch Venture Publishing hartelijk danken voor het digitale recensie-exemplaar, in ruil voor een eerlijke mening.

Uitgeverij: Dutch Venture Publishing
ISBN: 9789493265141 (paperback), 9798201134877 (ebook)

*****

*Volg ook de rest van de blogtour omtrent deze feelgood!*



Geen opmerkingen:

Een reactie posten