donderdag 4 september 2014

Mijn ode aan de herfst

Mensen raken nooit uitgepraat over het weer. Het is te warm, het is te koud. Het is te nat, het is te droog. Nu de zomer op zijn/haar einde begint te raken, begint men ook weer te klagen.
"Het wordt weer herfst, en we hebben geeneens een echte zomer gehad!"

En ik? Ik klaag niet, ik ben juist blij; mijn favoriete seizoen komt er weer aan!


Tijdens een herfstwandeling vorig jaar

Ik houd van de natuur en van wandelen. Ik geniet van al het moois om mij heen, en verheug mij echt het hele jaar op de dagen dat ik kan zien dat de natuur zich opmaakt voor de herfst. Hoe elke dag de bomen een beetje veranderen, hun bladeren langzaam verliezen, die ritselend en knisperend een bedje vormen op de grond. Zo'n mooi gezicht om de natuurversie van "confetti" overal de straten en omgevingen te zien kleuren.
Maar ik vind het bijvoorbeeld ook bijzonder om te zien hoe de dieren hier in de omgeving al bezig zijn met hamsteren. Her en der zie je muisjes over de, zoals ik ze noem, "plattelandswegen" schieten, schichtig om zich heen kijkend of ze over kunnen steken naar dat ene plekje dat ze voor zich zien. Op zoek naar alles wat ze nodig hebben voor de maanden die nog komen gaan.

Wat mij betreft kan de herfst niet vroeg genoeg beginnen. Het is een periode van regen, wind, een enkele fikse najaarsstorm waarin alle soorten weer bij elkaar lijken te komen...
Maar het is ook een periode van de warme herfstzon, die de veranderingen in de natuur goed laat zien. De bomen verkleuren, kleuren donkerrood, knalgeel of fel oranje. De bedjes van gevallen bladeren liggen klaar om krakend onder onze schoenen te verdwijnen, liggen klaar om door kinderen overhoop gehaald te worden, de lucht in gegooid te worden. En ja, ik vind het stiekem ook nog steeds leuk om even een harde schop te geven in een enorme hoop met die kleine, gekleurde blaadjes.


Al die kleurtjes! *ook vorig jaar*

De dagen worden korter en langzaam kouder, maar ook daar valt volop van te genieten.
Wat dachten we van de heerlijke sjaals die we weer om mogen, de iets dikkere jas misschien?
Die ene lekkere, zachte trui of vest mag ook eindelijk weer uit de kast. De sloffen of huissokken mogen weer tevoorschijn gehaald worden, want het wordt in huis ook wat kouder. Je zet langzamerhand de verwarming een beetje hoger. Misschien heb je thuis wel een houtkachel die weer flink opgestookt mag worden.
Maar is dat niet het fijnste van het fijnste?
Thuis, knus op de bank met enkele kaarsjes aangestoken, genietend van een goed boek of een leuke film, terwijl je je handen om een grote mok warme chocolademelk slaat, of een goede kop herfstthee?
Ja, ik vermaak mij wel in de herfst hoor! Mij hoor je absoluut niet klagen! Behalve dan wanneer ik weer eens door- en doornat geregend ben, of flinke tegenwind had op de fiets. Maar ook dat hoort bij de herfst. En ook al klaag ik dan even, ik weet dat de herfst mij ook gelukkig maakt met de leuke dingen die dat seizoen te bieden heeft, en dat maakt enorm veel goed.


Kaarsjes!


Hebben jullie ook een favoriet seizoen?

3 opmerkingen:

  1. Ik hou ook van de herfst! Die kleuren! En ik vind het weer altijd een stuk prettiger.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hah, klopt wel! Het is mooi in de herfst. √Čn ik heb minder last van hooikoorts. En mijn favoriete seizoen? Blijft toch wel de zomer. Gewoon omdat de dagen dan langer zijn en dat wekt bij mij altijd de illusie dat langer opblijven niet zo erg is. Maar ook omdat je dan kan lezen in de zon.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik vind de herfst het mooiste seizoen. De kleurschakeringen, een warme tas thee na een koude wandeling. Het enige probleem is dat ik in dit seizoen ieder jaar veel meer problemen heb met mijn gezondheid heb. Jammer want anders had het ongetwijfeld mijn lievelingsseizoen geweest.

    BeantwoordenVerwijderen