maandag 18 november 2013

Vreemd gedrag bij personages en nieuws over de Boeken Adventskalender

De laatste dagen merk ik bij het schrijven dat mijn personages zich anders gaan gedragen.
Ze gaan opeens de rebel uithangen, doen alsof ze de good guy zijn maar zijn eigenlijk de bad guy of andersom, ze gaan lopen slijmen of zijn zo direct tegen een ander, dat de ander niet goed weet wat hij of zij terug moet zeggen.
Conversaties. Gesprekken. Je denkt dat je alles goed hebt uitgedacht als je begint met schrijven, maar de innerlijke onrust vecht het uiteindelijk uit met je vingers. De ene keer schrijf je met je hoofd, de andere keer met je hart. Het ene moment denk je dat je echt tot op de laatste punten en komma's weet hoe een personage gaat reageren, totdat dat moment is aangebroken en er een totaal andere reactie wordt gegeven dan je had verwacht. En dan zit je als schrijver met het handen in het haar. Ik wel, in elk geval.

"Wat??? Wat zeg/doe je? Wat moet ik nu? Hey, persoon 1, we hadden afgesproken dat je je in zou houden, en nu laat je mij in de steek! Hoe moet ik dit nu verder uitwerken? Kan ik het stuk nog wel gebruiken in mijn verhaal ├╝berhaupt?"
Tja... de relatie tussen schrijver en personages gaat niet altijd over rozen.
Na het schrijven blijf je malen, malen, malen, om een uitweg te zien te vinden voor het dilemma waar je voor staat. Gebruiken of niet? Veranderen? Het hele verhaal zo aanpassen dat alles als puzzelstukjes in elkaar valt (veel werk dus)?
Na een tijdje van 'schrijf-stress' en ruzies in je hoofd tussen de verschillende karakters, kom je tot rust. Je besluit even wat anders te doen, duwt de personages tijdelijk aan de kant en gaat lezen, boodschappen doen, opruimen. In ieder geval dingen doen om even aan iets anders te kunnen denken, omdat je door de bomen het bos niet meer ziet.
Negen van de tien keer kom je er dan achter dat je stuk niet helemaal 'mislukt' is, dat je het best nog kan gebruiken, maar dan moet wel het een en ander iets aangepast worden. Soms kom je tot de ontdekking dat het stuk dat je geschreven hebt juist goed is voor het verhaal en dat betekent dat je de rest, wat je al geschreven hebt dus, moet aanpassen om alles aan te laten sluiten tot een geheel.

Op het moment ben ik bij dit punt beland. De laatste dagen heb ik meerdere scenes geschreven die in eerste instantie totaal niet aan leken te sluiten, maar ik heb een aantal uitwegen gevonden waardoor mijn werk toch niet allemaal voor niets is geweest.
En ergens is die vorm van schrijfvrijheid ook wel lekker, het schrijven van plotselinge, onverwachte gebeurtenissen bedoel ik. Je wordt er creatiever van. Je gaat anders naar de personages kijken, je gaat de omgeving anders bekijken. Je wringt je in allerlei bochten om het toch nog weer op het rechte pad te krijgen.
Dat maakt schrijven ook weer leuk. Je leert er elke dag iets bij en datgene wat je hebt geleerd weet je dan de volgende keer weer beter te gebruiken waardoor het schrijven steeds beter gaat.
Met mijn NaNoWriMo-project zit het dus wel goed. Op moment van schrijven zit ik bijna op de 36.000 woorden en daarmee loop ik zelfs al wat voor op planning.
Ik vind het fijn om elke dag met mijn verhaal bezig te zijn, al weet ik ook dat straks het bewerken kan beginnen. Het grote edit-project. Elke keer opnieuw je verhaal doorgaan om te speuren naar foutjes, kromme zinnen, toch niet lekker-lopende verhaallijntjes tussendoor.
Maar dat zien we later wel weer. Eerst alles eens opschrijven en de rode draad zien te vinden waardoor alles op rolletjes blijft lopen. Voor nu.

Verder heb ik ook nog nieuws over een evenement dat gaat plaatsvinden.

De Boeken Adventskalender!

Info:
Vanaf 1 december is het zo ver, dan begint de BOEKEN adventskalender van zonenmaan.net echt. Via www.zonenmaan.net kan je meedoen met oa. winacties, leeschallenges, lootjes trekken, een schrijfwedstrijd en nog veel meer. Vele bloggers zullen meehelpen om het een fantastische maand te maken.
Hou de boel goed in de gaten, want sommige evenementen beginnen al eerder. 

SPREAD THE WORD!


Het wordt georganiseerd door Emmy en Lilian, de adventskalender zelf is gemaakt door Emmy :)
Als je mee wilt doen met het lootjes trekken, wees er snel bij want je kunt je opgeven tot en met 30 november!
Meer informatie daarover vindt je hier: http://zonenmaan.blogspot.nl/2013/11/lootjes-trekken-boeken-adventskalender.html

Omdat ik zo blij werd met dit initiatief en ik helaas wegens verplichtingen niet mee zal doen aan het lootjes-trekken, heb ik mijn hulp op een andere manier aangeboden, want ik wilde de meiden helpen de kalender vol te krijgen met leuke activiteiten.
Op dinsdag 3 december zal ik hier op mijn blog een wedstrijd organiseren, waar een razend spannend boek mee te winnen valt! Met dank aan uitgeverij Lemniscaat en Emmy.
Meer zeg ik nog even niet...

To be continued... ;)
1 opmerking: